Herdenking

Honderden mensen bij herdenking Holocaust in Amsterdam

Minister-president Mark Rutte, staatssecretaris Maarten van Ooijen en Burgemeester Femke Halsema komen aan tijdens een stille tocht naar het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte, staatssecretaris Maarten van Ooijen en Burgemeester Femke Halsema komen aan tijdens een stille tocht naar het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking.Beeld ANP
Redactie Trouw

Met een stille tocht en een bijeenkomst waar na twee jaar coronamaatregelen weer publiek bij kon zijn, is zondag bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in Amsterdam de Holocaust herdacht. Deze week is het 78 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Honderden mensen kwamen naar het Wertheimpark voor de plechtigheid. Eerder riep de organisator, het Nederlands Auschwitz Comité, mensen op om in groten getale te komen, "als een signaal tegen het opkomend antisemitisme". Er waren onder meer toespraken van een overlevende, Joop van der Starre, en er was muziek. Premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) legden een krans bij het monument, net als de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Jan Anthonie Bruijn en Vera Bergkamp.

‘Jodenhaat steekt weer de kop op’

Een van de sprekers op de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking was Jacques Grishaver, de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. "De afgelopen jaren neemt mijn somberheid toe. Jodenhaat steekt weer de kop op, en racisme en intolerantie nemen toe. Het is om verdrietig van te worden." Daarbij refereerde hij aan bepaalde complottheorieën en aan de racistische uitingen die tijdens oud en nieuw verschenen op de Erasmusbrug in Rotterdam. "Ik ben daar enorm van geschrokken, en veroordeel dat in de sterkste bewoordingen."

Het Nederlands Auschwitz Comité gaat pleiten voor verplichte lessen over de Holocaust op middelbare scholen, aldus Grishaver. "Kennisoverdracht en leren van het verleden zijn essentieel voor een goed functionerende, open en barmhartige maatschappij waar geen ruimte is voor uitsluiting en antisemitisme. Het is hard nodig dat daar meer aandacht voor komt."

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei dat 78 jaar na de bevrijding antisemitisme weer vaker de kop opsteekt. "Soms direct in geweld, in bedreigingen, in spreekkoren. Soms verstopt in lelijke complottheorieën, bedoeld om haat te voeden. Het is onverteerbaar." Dit jaar brengt de burgemeester een bezoek aan Auschwitz, "samen met partners uit de Joodse gemeenschap en jonge Amsterdammers", zo kondigde ze aan.

In haar toespraak zei ze verder dat de hoofdstad "haar welvaart, voorspoed, cultuur en identiteit" dankt aan de Joodse gemeenschap. "De poging om die te vernietigen tekent Amsterdam diep. Amsterdammer zijn gaat niet zonder, naast veel moois en veel om trots op te zijn, ook ons gruwelijke verleden onder ogen te zien."

Lees ook:

Waarom doen we niet aan Holocaust Memorial Day in Nederland?

In 2005 riepen de Verenigde Naties 27 januari uit tot Holocaust Memorial Day. Is zo’n gedenkdag hét wapen om ook in Nederland de kennis over de Holocaust te bewaren?

‘De herdenking moet herinneren aan onze verplichting te strijden voor de rechten van homo’s’

De Holocaust-herdenking in Berlijn staat voor het eerst in het teken van de lhbti+-slachtoffers. Historici en betrokkenen hebben hier jarenlang voor gestreden.

Enquête: kwart jongvolwassenen twijfelt aan Holocaust

Het is slecht gesteld met de kennis van Nederlanders over de Holocaust, met name onder veertigminners. Dat blijkt uit een enquête van de Joodse belangenorganisatie Claims Conference.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden