Woningtekort

Honderden Enschedese studenten na start studiejaar zonder kamer

De universiteitscampus van de Universiteit Twente.  Beeld Carlo ter Ellen DTCT
De universiteitscampus van de Universiteit Twente.Beeld Carlo ter Ellen DTCT

Zo'n 400 tot 500 internationale studenten in Enschede hebben op dit moment nog geen woonplek, terwijl het studiejaar al is begonnen.

Redactie Trouw

Het is volgens beleidsadviseur van de gemeente Anne Graef voor het eerst dat de stad kampt met zo'n groot tekort aan woonruimte voor studenten. Hoeveel Nederlandse studenten geen woning kunnen vinden in Enschede is onbekend.

De gemeente werkt aan noodopvang, maar die is volgens Graef pas in oktober gereed. Waar de studenten tot die tijd verblijven is onbekend voor zowel de gemeente als de woningcoöperaties en de onderwijsinstellingen. "We vermoeden dat ze bijvoorbeeld bij bekenden verblijven, maar we hebben er weinig zicht op", aldus Graef.
De "hausse" aan internationale studenten kwam dit jaar onverwacht voor de gemeente. "Het is altijd afwachten hoeveel van de studenten die zich vooraf bij een opleiding hebben aangemeld ook daadwerkelijk aan een studie beginnen." Dit jaar komt daarnaast ook een deel van de studenten die vorig jaar vanwege de coronacrisis nog thuis bleven wonen alsnog naar de stad.

Ook andere studentensteden kampen met een tekort aan woningen. De gemeente Groningen heeft ongeveer 300 noodopvangplekken beschikbaar, waarvan volgens een woordvoerster "een deel" vol zit. "Ieder jaar zien we een piek in de instroom van studenten, vooral internationale studenten. Dit jaar is het meer dan gewoonlijk." De noodopvang is beschikbaar tot half oktober. Het is nog niet duidelijk wat er moet gebeuren als studenten dan nog niets hebben gevonden. "We kijken dan weer verder.

Ook de Groningse studentenactiegroep Shelter Our Students heeft noodopvang voor studenten geregeld, zo'n 170 plekken. "Normaal zien we dat de woningnood eind oktober redelijk is opgelost", aldus een woordvoerder van de club. "Maar dit jaar zijn de aantallen hoger en komt de doorstroom tot dusver nog niet op gang. We horen al de eerste verhalen van studenten die teruggaan naar hun land van herkomst omdat ze geen kamer kunnen vinden."

Lees ook:

‘Zoek een studie elders’: kamernood voor studenten zal de komende jaren verdubbelen

Het tekort aan studentenhuizen zal de komende jaren verdubbelen. Sommige universiteiten waarschuwen eerstejaars uit het buitenland nu al: zoek een studie elders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden