Digitale aanval

Honderd tandartsen dicht door cyberaanval, bedrijven vaker slachtoffer van hackers

Steeds meer bedrijven krijgen te maken met cyberaanvallen. De gevolgen kunnen groot zijn. Beeld BBC
Steeds meer bedrijven krijgen te maken met cyberaanvallen. De gevolgen kunnen groot zijn.Beeld BBC

Ruim honderd tandartspraktijken blijven de komende dagen dicht door een cyberaanval. Bedrijven krijgen vaker te maken met hackers.

Stefan Keukenkamp

Het gaat om het bedrijf Colosseum Dental Benelux dat 120 vestigingen heeft in Nederland en ook actief is in België. Het bedrijf gaat aangifte doen van de hack bij de politie, bevestigt een woordvoerder aan RTL Z. Ook de website is uit de lucht.

De praktijken zijn al sinds donderdag gesloten vanwege de cyberaanval. Welke bedrijfsonderdelen precies zijn getroffen door de aanval is onbekend. Verwacht wordt dat de vestigingen pas begin volgende week “mondjesmaat” opengaan. De Autoriteit Persoonsgegevens in ingelicht over de hack omdat er mogelijk sprake is van een datalek. Hoe groot dat lek kan zijn, is nog niet bekend.

Bedrijven vaker slachtoffer

Bedrijven zijn regelmatig slachtoffer van cyberaanvallen. Eerder dit jaar zag ABN Amro een sterkte stijging van het aantal bedrijven dat te maken kreeg met een cyberaanval. De bank deed onderzoek onder ruim 200 bedrijven, 45 procent van hen gaf aan te maken te hebben met cybercriminaliteit. Een jaar eerder was dat nog geen 30 procent.

Vorige maand overkwam het dierentuin Artis in Amsterdam. Computersystemen werden vergrendeld waarna hackers één miljoen euro aan losgeld eisten in cryptovaluta. Daar ging de dierentuin niet op in. VDL Nedcar werd vorig jaar slachtoffer, waarbij de productie moest worden stilgelegd. Het liet zien hoe ingrijpend een cyberaanval kan zijn.

Eind 2019 werd de Universiteit Maastricht ook getroffen door een cyberaanval waardoor onder meer het e-mailverkeer stil kwam te liggen. Toen werd wel losgeld betaald in de vorm van cryptovaluta. Het digitale geld is uiteindelijk teruggevonden door de politie, waarna de universiteit het geld terugkreeg met winst, omdat de crypto's meer geld waard waren geworden.

Lees ook:

Losgeld en gestolen informatie: Hackende criminelen treffen bedrijven in het hart met cyberaanvallen

De problemen bij VDL Nedcar laten zien hoe ingrijpend een cyberaanval kan zijn voor industriebedrijven. Sluit niet zomaar een machine aan op het internet. Voor je het weet leggen hackende criminelen de productie stil.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden