Wapenvergunning

Hoge Raad: politie aansprakelijk voor schade schietpartij Ridderhof Alphen

Beeld RV

De politie is aansprakelijk voor de materiële en immateriële schade die het gevolg is van de dodelijke schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn in april 2011. Dat oordeelt de Hoge Raad nadat de politie cassatie had aangetekend.

De zaak gaat over een vergunning voor het houden van vuurwapens en daarbij behorende munitie die de korpschef van de politie Hollands-Midden verleende aan de schutter Tristan van der V. Toen was al bekend dat de 24-jarige Van der V. psychische problemen had. Het hof bepaalde vorig jaar dat de politie daarom letsel- en overlijdensschade moet vergoeden.

Door de schietpartij in het winkelcentrum kwamen zes mensen om het leven en raakten zestien anderen gewond. Van der V. doodde uiteindelijk zichzelf. De zaak was aangespannen door slachtoffers, nabestaanden, ooggetuigen en winkeliers.

De Haagse rechtbank had de klacht eerder afgewezen, maar het hof vond wel dat de politie deels verantwoordelijk kon worden gehouden. Het hof beperkte echter de schadevergoedingsplicht tot letselschade en overlijdensschade omdat niet alle schade rechtstreeks is veroorzaakt door het verlenen van de vergunning.

De Hoge Raad gaat in zijn oordeel dus verder dan het gerechtshof. De Hoge Raad heeft beslist dat de politie ook andere schade moet vergoeden. Het gaat om geleden en eventueel nog te lijden schade. Over de hoogte daarvan moet nog verder worden geprocedeerd. Tegen een arrest van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden