Uitspraak

Hoge Raad: geen verbod op lokale chapters motorclub Bandidos

Beeld ANP

De lokale chapters van motorclub Bandidos mogen niet verboden worden. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Het overkoepelende Bandidos Motorcycle Club (BMC) Holland blijft wel verboden. 

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde in 2017 al dat de Nederlandse tak van de motorclub verboden werd, omdat de club in strijd was met de openbare orde. Het Openbaar Ministerie had niet gevraagd om een verbod van zelfstandige afdelingen, daarom had het hof daar geen oordeel over gegeven. 

Het OM ging daarop in cassatie, maar de Hoge Raad haalt nu een streep door dat verzoek. "De chapters zijn zelfstandige informele verenigingen en hebben dus rechtspersoonlijkheid. Het gevolg hiervan is dat het verbod van BMC Holland zich niet uitstrekt tot de lokale Nederlandse chapters", staat in de uitspraak. Dit betekent dat het OM, wil het lokale chapters verbieden, apart voor elke chapter een verzoek tot verbodenverklaring moet doen. 

De advocaat-generaal (AG) had de Hoge Raad eerder geadviseerd het hoger beroep van de zaak opnieuw te doen, volgens de AG kunnen namelijk niet alleen de Nederlandse tak maar ook het internationale gedeelte verboden worden. De Hoge Raad heeft dit advies niet gevolgd. Tegen de uitspraak van de raad is geen beroep meer mogelijk.

Motorclub Bandidos is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters in verschillende steden, waaronder Sittard, Nijmegen en Utrecht.

Lees ook:
Hoe ondermijn je een ondermijnende motorbende?

Het Openbaar Ministerie is sinds 2012 bezig om zoveel mogelijk barrières op te werpen voor criminele motorbendes. De clubs hebben een gewelds- en zwijgcultuur waarbij de leden structureel wetten en normen aan hun laars lappen. Volgens het OM houden veel leden zich bezig met zware misdrijven.

Uitspraak rechter legtmotorclub Bandidos lam

Voor motorclub Bandidos is geen plaats meer in Nederland. De vereniging kan geen euro meer uitgeven, geen clubhuis meer huren en alle bezittingen moeten worden ingeleverd. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden