Urgenda-zaak

Hoge Raad geeft Urgenda gelijk, overheid moet meer doen tegen broeikasgassen

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda (m), en aanhangers van Urgenda voorafgaand aan de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak. Beeld ANP
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda (m), en aanhangers van Urgenda voorafgaand aan de uitspraak van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak.Beeld ANP

De Hoge Raad geeft Urgenda gelijk in de zogenoemde klimaatzaak. Dat betekent dat de overheid verplicht is de CO2-uitstoot met 25 procent te reduceren ten opzichte van 1990.

Redactie

De procureur-generaal adviseerde eerder dit jaar al dat de uitspraak in stand kan blijven.

De Urgenda-zaak kent een lange voorgeschiedenis. Urgenda en de staat vinden allebei dat de uitstoot van broeikasgassen moet worden verminderd, maar ze verschillen van mening over het tempo. Daarvoor klaagde Urgenda met bijna 900 mede-eisers in 2013 de staat aan, twee jaar later geeft de rechter de milieuorganisatie gelijk. Die bepaalt dat de staat in 2020 de uitstoot van broeikasgas met ten minste 25 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau in 1990. De staat heeft voor 2020 een doelstelling in EU-verband, die is dat de uitstoot ten opzichte van 1990 met 20 procent vermindert.

De staat ging in beroep, maar het hooggerechtshof ging mee in het standpunt van Urgenda. Daarna ging de staat in cassatie.

Urgenda vindt die doelstelling te mager. Daarom spande de organisatie samen met bijna negenhonderd mede-eisers een zaak aan tegen de staat. Het hof ging mee in het standpunt van Urgenda, waarna de staat in cassatie ging.

25 procent reductie verder uit zicht

Ondertussen raakt het Urgenda-doel steeds verder uit zicht, berekende het Planbureau voor de Leefomgeving eerder deze week. Eind volgend jaar komt de reductie uit op 20 of 21 procent. Het kabinet moet nu nog zeker 9 megaton CO2 besparen. Minister Wiebes van Economische Zaken schrijft dat hij begin volgend jaar komt met aanvullende maatregelen.

D66: wil extra maatregelen

Regeringspartij D66 wil dat het kabinet extra maatregelen neemt om te voldoen aan de uitspraak van de Hoge Raad. Fractieleider Rob Jetten roept het kabinet op een dubbelslag te slaan. “Maatregelen die helpen voor het klimaat kunnen ook de stikstofuitstoot terugdringen. Denk aan duurzamere landbouw waarbij boeren meer verdienen met minder vee.”

Minister Wiebes: ik kan niet om Urgenda-doel heen

Het kabinet blijft zich inzetten om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) volgend jaar 25 procent te laten krimpen ten opzichte van 1990. Minister Wiebes zegt dat hij niet meer om dat doel heen kan. “De inzet blijft om steeds weer stap voor stap met nieuwe maatregelen te komen en om die 25 procent te halen”, zegt Wiebes.

Milieuclubs blij

Greenpeace heeft juichend gereageerd op het vonnis van de Hoge Raad. “De regering moet nu aan de slag, er is geen tijd te verliezen. Het sluiten van kolencentrales en megastallen zijn maatregelen die voor de hand liggen, maar die de regering telkens voor zich uitschuift. Er moet nu fors ingegrepen worden en dat heeft de regering uitsluitend aan zichzelf te danken. Want dit vonnis is jarenlang lang niet serieus genomen door Rutte”, aldus Faiza Oulahsen van de milieuorganisatie. Ook de Jonge Klimaatbeweging, vertegenwoordiger van Nederlandse jongeren in klimaatbeleid en Milieudefensie zijn positief over de uitspraak.

Lees ook:

Urgenda-vonnis raakt steeds verder uit zicht

Het wordt voor het kabinet hoe langer hoe moeilijker om aan het Urgenda­-vonnis te voldoen.

Geef de rechter niet de schuld van problemen in het land

Na het ­revolutionaire Urgenda-vonnis, waarbij de rechter de overheid opdracht gaf doelstellingen over minder CO2-uitstoot na te komen, volgden dit jaar uitspraken over het voorkomen van de stikstofdepositie en het sluiten van rookruimtes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden