Rechtszaak

Hof wil top Belastingdienst horen over de toeslagenaffaire

Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire lopen mee in de Mars met de Moeders (november 2021) in Rotterdam.  Beeld Ramon van Flymen, ANP
Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire lopen mee in de Mars met de Moeders (november 2021) in Rotterdam.Beeld Ramon van Flymen, ANP

Het gerechtshof in Den Haag wil in april 2022 de top van de Belastingdienst horen over de kindertoeslagenaffaire. De directeur-generaal van de Belastingdienst en de directeur-generaal Toeslagen worden verwacht op een besloten zitting, mogelijk met andere personen die ze daarvoor kunnen aandragen.

Redactie Trouw

Dit heeft het hof besloten in een procedure die advocaat Vasco Groeneveld voert namens een groep van 152 gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat betekent dat het hof voorlopig nog geen besluit neemt over het wel of niet laten vervolgen van de Belastingdienst. Een woordvoerster bevestigt de tussenbeslissing van het hof. Doorgaans laat het hof zich niet uit over het verloop van de zogeheten artikel 12-procedure, maar in dit geval maken de rechters een uitzondering.

In januari besloot het Openbaar Ministerie af te zien van het vervolgen van de Belastingdienst. Groeneveld begon daarop een artikel 12-procedure. Hij vindt dat de Belastingdienst moet worden vervolgd voor knevelarij, misbruik van gezag, beroepsmatige discriminatie en lasterlijke aanklacht. Knevelarij wil zeggen dat een ambtenaar in strijd met de regels geld vordert, ontvangt of niet uitbetaalt omdat dat verschuldigd zou zijn ‘aan enige openbare kas’.

In november diende bij het hof een inhoudelijke behandeling, achter gesloten deuren, waar ook gedupeerden van de toeslagenaffaire aan het woord kwamen. Wat Groeneveld betreft moet de Belastingdienst als geheel worden vervolgd, maar daarnaast ook leidinggevenden en medewerkers. “We zijn er zeker blij om”, zegt Groeneveld, die nog geen conclusies kan koppelen aan het besluit van het hof. “Maar het hof had ons verzoek in deze fase ook al kunnen afwijzen. Nu ligt alles nog open.”

Het hof kan na beoordeling van de klacht het OM bevelen alsnog tot vervolging over te gaan.

 Advocaat Vasco Groeneveld is blij met de uitkomst.
Advocaat Vasco Groeneveld is blij met de uitkomst. "Nu ligt alles nog open."Beeld ANP

Lees ook:

Wie wist wat in de toeslagenaffaire? De kluwen van hoofdrolspelers ontward

Hoe kon de toeslagen­affaire ontstaan? Waarom werd niets gedaan met signalen van ouders die in de problemen raakten door de doorgeschoten fraudeaanpak? Een reconstructie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden