Rechtszaak

Hof sluit onderzoek in het 'minder-Marokkanen’-proces, uitspraak op 4 september

Geert Wilders (PVV) en advocaat Carry Knoops voor aanvang van de zitting in de zaak Wilders in de rechtbank op Schiphol. Beeld ANP

Het gerechtshof Den Haag zal op 4 september uitspraak doen in het ‘minder-Marokkanen-proces tegen politicus Geert Wilders. De rechters vinden het niet nodig om nog aanvullend onderzoek te laten doen of meer informatie te vergaren in verband met het proces, zeiden ze woensdag in het extra beveiligde justitieel complex op Schiphol.

Het hof wees woensdag verzoeken van de verdediging af om nog meer stukken aan het strafdossier toe te voegen. Het ging onder meer om ongelakte versies van documenten die al deels in het dossier zijn opgenomen.

Het hof zal zich nu over alle standpunten en stukken gaan buigen, zei de voorzitter. Het onderzoek is wat betreft de rechters klaar, maar omdat het zo’n omvangrijk dossier is, zal het onderzoek niet woensdag al officieel worden gesloten maar naar verwachting op 24 augustus. Dat is een formaliteit, waarbij Wilders niet aanwezig zal zijn, gaf hij aan.

Het proces sleept zich al jaren voort. De PVV’er staat terecht voor uitspraken die hij in maart 2014 deed. Tijdens een bijeenkomst in maart van dat jaar stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder “Minder! Minder!” als antwoord. Daarmee zette de PVV’er volgens het Openbaar Ministerie aan tot haat.

Wilders ‘blijft strijden om de beerput te openen’

 Wilders heeft in zijn laatste woord voor het gerechtshof gezegd “dat hij nooit zal zwijgen”. Niet over zijn politieke denkbeelden en ook niet over het proces tegen hem, dat in zijn ogen politiek gestuurd is. Volgens Wilders is na alle zoektochten op het ministerie van justitie nog steeds niet alles boven tafel waarmee hij dit wil staven. “We weten nog lang niet alles. Ik zal ervoor blijven strijden dat de beerput helemaal opengaat. Ik zal de verantwoordelijken politiek en juridisch achtervolgen tot de hele waarheid boven tafel is.”

Hij riep het hof op zich niet te laten lenen voor “ambtelijke spelletjes en het juridiseren van een politiek debat”. Wilders benadrukte dat hij als politicus moet kunnen zeggen dat er een “levensgroot probleem is met zowel de islam als met Marokkanen”. Hij wees op statistieken waarin Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit, terrorismezaken en werkloosheid. “Maar ik ben geen racist, ik haat niemand en ik heb geen hekel aan Marokkanen”, zei hij.

Zijn gewraakte uitspraken over “minder Marokkanen” deed hij tijdens de verkiezingstijd, benadrukte hij. “Dat zijn geen college-avonden. Ik heb niets verkeerd gezegd of gedaan.” Bovendien zei Wilders dat hij meteen voor de camera’s een toelichting gaf over wat hij bedoelde en sluit het aan op het verkiezingsprogramma. Daarin wordt onder meer vrijwillige remigratie bepleit van mensen die naar hun thuisland willen terugkeren, aldus de politicus.

De afgelopen zes jaar, waarin de vervolging en berechting speelden, heeft hij als “ware hetze en een juridische martelgang” ervaren. Hij verwees naar optochten van burgemeesters die met koffie en gebak en fanfaremuziek hele stoeten mensen begeleidden naar een plek waar ze aangifte konden doen. Politie zocht mensen op in moskeeën om te helpen met aangiften, memoreerde Wilders.

Hij vindt het des te wranger dat hij maandelijks brieven krijgt van het OM waarin hem wordt meegedeeld dat niets wordt gedaan met honderden doodsbedreigingen tegen hem, “omdat het te veel opsporingscapaciteit vergt”. Wilders wordt sinds 2004 beveiligd. Hij hoopt dat het gerechtshof hem “de enige vrijheid die ik nog heb - die van vrije meningsuiting” - niet afpakt. Hij wil dat het hof hem vrijspreekt of het OM niet bevoegd verklaart in de vervolging.

Lees ook:
OM: ‘Minder-Marokkanen’-proces duurt onevenredig lang

Het Openbaar Ministerie zei vorige week vrijdag - nogmaals - dat er “nooit, nooit, nooit” sprake is geweest van enige vorm van beïnvloeding of bemoeienis vanuit het ministerie. 

Met Wilders zitten ook politiek, ambtenaren en OM in het verdachtenbankje

Wat zijn de gevolgen van het proces tegen Geert Wilders voor het vertrouwen in de rechtsstaat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden