Verkiezingen

Hoera, voor de democratie. Vooral in een brouwerij of oude trolleybus

In de Sint-Franciscuskerk in de Groningse Oosterparkwijk worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Beeld Kees van de Veen
In de Sint-Franciscuskerk in de Groningse Oosterparkwijk worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.Beeld Kees van de Veen

Democratie is een feestje. En wie woensdag op verkiezingsdag echt zin heeft in een leuk uitje, kan zijn hart ophalen.

Petra Vissers

Ook bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen zijn er weer talloze stembureaus op bijzondere locaties. Zo kunnen kiezers in Arnhem hun democratisch recht uitoefenen in een oude trolleybus uit 1949, al moeten zij dan wel even de dienstregeling opzoeken. Gezellig wordt het vast in Weesp, waar gestemd kan worden in een neogotische kerk waar nu een brouwerij in gevestigd is. Na het stemmen kan er een biertje worden gedronken in het café.

Wie zich wil laten inspireren tot een goed doordachte stem voor de waterschapsverkiezingen kan in Lelystad terecht in Batavialand, het park dat ‘onze strijd tegen het water tot leven brengt’. Daar kunnen stemmers dan meteen even de replica bekijken van het VOC-schip Batavia.

Verder is er nog de mogelijkheid tot stemmen in de Maastunnel (Rotterdam), een lasergame-arena (Groningen) of de drive-in van de Ikea (Amersfoort). Het is slechts een greep uit de vele bijzondere plekken waar u woensdag het rode potlood vindt.

Stembureau op een onbewoond eiland

Ongeëvenaard blijft het stembureau dat de gemeente Lelystad en Natuurmonumenten in 2017 openden op de Marker Wadden. Dat was toen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het was een doorslaand succes, bootladingen mensen kwamen af op de mogelijkheid te stemmen op een onbewoond eiland.

Al die fijne fratsen zijn natuurlijk bedoeld om zo veel mogelijk kiezers naar de stembus te lokken. Iets wat bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten notoir lastig is. De opkomst was de laatste keer overigens opvallend hoog, namelijk 56 procent. Voor de waterschapsverkiezingen was de opkomst 51 procent, wat doet vermoeden dat kiezers die al in het hokje staan, niet de moeite nemen nog een tweede bolletje rood te kleuren.

Of het dan helpt om in een brouwerij of lasergame-arena te staan, is niet bekend.

Lees ook:

Politici willen wel in debat, maar graag zonder verrassingen

Het is van alle tijden en er valt niet veel tegen te doen. Politici stellen allerlei eisen voor televisieoptredens om te voorkomen dat ze onaangenaam verrast worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden