PC Hooftprijs

Hoe jong is de P.C. Hooft-prijs winnaar?

Eline Crijns

Is Arnon Grunberg een jonge winnaar? Die gedachte wordt misschien ingegeven door zijn recente vaderschap. Of door het gewicht van de P.C. Hooftprijs, de belangrijkste oeuvreprijs van Nederland. Zeker is dat Grunberg bijna twee keer zo jong is als Marga Minco, in 2019 de vorige winnaar in de categorie proza. Zelf zegt hij hierover: “Ik vind het bijzonder om haar op te volgen, maar op een heel ander moment in mijn carrière.”

Grunberg blijkt zeker niet de jongste winnaar sinds de eerste P.C. Hooftprijs in 1947. Een aantal veertigers ging hem voor: Achterberg, Vroman, Lucebert, Reve, Kouwenaar, Kousbroek, Campert, Komrij en Schaffer. Achttien leeftijdsgenoten van Grunberg – vijftigers – wonnen de prijs ook.

Nadere beschouwing van de leeftijden leert dat een aantal laureaten juist op het nippertje van hun leven de prijs toegekend kreeg: Van Schendel, Koolhaas, Alberts, de honderdjarige Lehning en Dresden overleden kort daarna.

Uit deze gang door de demografische historie van de literatuurprijs blijkt ook dat de prijs het eerste jaar aftrapte met een vrouwelijke winnaar: Amoene van Haersolte. Ze deelde de plek met een mannelijke collega, die overigens meer prijzengeld kreeg dan zij. Hij kreeg 1500 gulden, Van Haersolte slechts duizend.

In totaal wonnen twaalf vrouwen sinds 1947 de prijs; zeventien procent van het totaal aantal laureaten. Het voorbije decennium won drie keer een vrouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden