Coronavirus in Nederland

Hoe gaan we om met het coronavirus?

Een vrijwel leeg treinstation in Den Haag. Beeld EPA
Een vrijwel leeg treinstation in Den Haag.Beeld EPA

De coronamaatregelen zorgen voor lastige keuzes: sluit ik mijn zaak, kan mijn vereniging nog doordraaien of kan ik mijn demente schoonmoeder bezoeken? Trouw vroeg verschillende mensen naar hun dilemma. “Ik kan moeilijk de beslissing nemen alles stil te leggen.”

Harriët Salm en Kristel van Teeffelen

Marijke Kunkeler

Trouwambtenaar uit Gorinchem

null Beeld
Beeld

“Gelukkig staat mijn volgende ­huwelijk pas gepland op 4 april, maar ik ga vandaag het bruidspaar beslist even bellen voor overleg. Je weet nooit hoelang de maatregelen duren, kijk naar China. Je moet dus nu al voorbereidingen treffen, zoals kritisch kijken naar het aantal gasten en waar die vandaan ­komen. Ik zie het wel als mijn ­verantwoordelijkheid om daar het voortouw in te nemen. Daarin volg ik de adviezen van de overheid. Voor de zekerheid heb ik deze week wel mijn algemene voorwaarden nagelezen: kan ik ­annuleren als ik me ergens niet comfortabel bij voel? Het zou ­onder overmacht kunnen vallen, maar dat is natuurlijk een uiterste maatregel. Voorlopig ga ik ervan uit dat het genoeg is om in contact te blijven met de bruidsparen en goede afspraken te maken.”

Sylvester van Oel (35)

Eigenaar van Cycle and the City, dat fietstours doet uit Den Haag

null Beeld
Beeld

“Eerder deze week wilde ik netjes een hand geven om me voor te stellen aan een groep. Toen zei ­iemand dat hij geen handen wilde schudden, dus werd het bij de één een elleboog, bij de ander een voet of een boks. Erg ongemakkelijk ­allemaal. Zondag gaan we fietsen met een groep van vijftien man. Dat gaat vooralsnog gewoon door. We fietsen in de buitenlucht en we hebben geen lichamelijk contact met onze klanten. Maar als een klant zegt zich er niet comfortabel bij te voelen een tour door te laten gaan, dan gaan wij niet moeilijk doen en kunnen ze het afzeggen. We moeten het toch met elkaar doen in deze tijd. Ik ben wel blij dat mijn compagnon Raymond Lier en ik naast dit bedrijf nog ­allebei gewoon een baan hebben. Als ik hier afhankelijk van zou zijn, dan zou ik toch wat slapeloze nachten hebben.”

Ariel Drager (21)

Bestuurslid van bioscoop ­uit Amsterdam

“We hebben met het bestuur van Studio K vanochtend een spoedberaad gehouden over de keuze waar wij hier voor staan: openblijven of niet. Dit is een door studenten gedreven restaurant, bioscoop en cultureel centrum in Amsterdam, ik ben bestuurslid. We hebben besloten te luisteren naar het advies van het RIVM en het kabinet om af te zien van bijeenkomsten met meer dan honderd mensen. We blijven beperkt open. We brengen het aantal verkoopbare tickets terug naar 30 procent van de totale capaciteit. Daarmee zitten er in onze zalen nog zo’n dertig man, schat ik, hoogstens. Ons restaurant en café blijven ook open. We willen voor iedereen toch ons best doen om op een goede manier te blijven draaien. Tegelijk willen we veilig handelen, zowel voor onszelf als voor onze bezoekers. We houden daarom goed in de gaten wat het RIVM en kabinet verder zeggen. Als dat verandert, kijken we opnieuw hoe we met deze situatie ­kunnen en willen omgaan.”

Feride Tosun (31)

Strafrechtadvocaat uit Zaandam

null Beeld
Beeld

“Gisteren was ik in Zeeland, daarvoor in Arnhem. Ik ga als advocaat het hele land door en zit vaak in kleine ruimtes, bijvoorbeeld als ik aanwezig ben bij een verhoor. In een kamer van twee bij twee zitten ik, mijn cliënt en twee verbalisanten. Dus als ik corona heb, heeft straks iedereen het. Maar als ­advocaat kan ik moeilijk de ­beslissing nemen om alles stil te leggen. Mijn cliënten zijn afhankelijk van mij. Alles uitstellen gaat ook niet zomaar, in het strafrecht zijn duidelijke termijnen vastgelegd. Mensen die vastzitten, hebben bijvoorbeeld het recht dat met enige regelmaat te laten toetsen. En als een verdachte wordt aangehouden voor een strafbaar feit, kan de politie moeilijk zeggen: ­deze laten we gaan, want hij hoest. Ik zou het goed vinden als de Orde van Advocaten en de rechtspraak de knoop doorhakken over hoe dit de komende weken verder moet.”

Danielle Reijnen (24)

Eigenaar van kapperszaak 2DDay’s Haarstudio uit Den Helder

null Beeld
Beeld

“We zijn gewoon open, maar er komt bijna niemand. We hebben nog een afspraak staan vanmiddag en als het daarna stil blijft, gaan we sluiten. Op een gegeven moment gaat het meer kosten dan het op­levert. Van de mensen die wel komen, zeggen er veel: mocht ik straks opgesloten zitten in huis, dan is in ieder geval mijn haar geknipt. We hebben wel wat maat­regelen genomen: we wassen onze handen vaker en op de deur hangt een verzoek aan mensen die verkouden zijn om niet binnen te ­komen. Je hebt als kapper veel ­lichamelijk contact met je klanten, dat is niet te vermijden. Als er verdere overheidsmaatregelen ­volgen of klanten blijven weg, dan gaan we misschien alsnog dicht.”

Ben Meggelaars (67)

Voorzitter badmintonvereniging SV Irene uit Bilthoven

null Beeld
Beeld

“Badminton is een vrij individuele sport, maar toch hebben we besloten alle trainingen, de algemene ledenvergadering en andere activiteiten, zoals een bedrijventoernooi, uit te stellen. We volgen daarin het advies van de badmintonbond, die weer de overheid volgt in de oproep sportevenementen tot 31 maart te cancelen. Toch was het beste een moeilijke beslissing. Je wilt je leden graag laten spelen, ­zeker de jeugd, die nog gewoon naar school gaat. Maar ik wil niet het risico lopen dat achteraf blijkt dat iemand hier besmet is geraakt. Dat geldt voor de jeugd, maar ook voor ouders en grootouders die op de tribune zitten. En voor de ­senioren, best een groot deel van ons ledenbestand.”

Paul Worm (71)

Mantelzorger uit Weesp

null Beeld
Beeld

“Waar ik bij heb stilgestaan vandaag: zal ik nog bij mijn dementerende schoonmoeder langs blijven gaan? Ik bezoek haar geregeld, ze is negentig jaar oud en woont hier in de buurt in een verpleeghuis. Ze leeft in een groep met meer kwetsbare oude mensen. Maar ach, ik kom net van een strandwandeling, ik voel me echt prima; niet verkouden, niets. En het is wel naar als ze daar helemaal alleen zit en de familie komt niet meer langs. Dus ik heb besloten: ik blijf voorlopig ­gewoon gaan. Ik houd wel afstand en zorg dat ik vaak mijn handen was. Alleen als ik me niet goed voel, zeg ik af. En ik pas op met wat ik verder doe. We zouden gaan zingen vanavond met een groep mensen, daar zie ik toch maar vanaf.”

Giovanni Meijer (20)

Student uit Nijmegen

null Beeld

“Ik zit als student van de academische pabo in Nijmegen met veel vragen. Die opleiding is een combinatiestudie van de Radboud Universiteit en van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hoe gaat het verder met mijn studie? Ik kreeg van een docent een mail dat een bepaalde les vrijdag niet doorging. Een half uur later meldde de hogeschool dat er tot 31 maart helemaal geen lessen meer zijn. Iedereen lijkt langs elkaar heen te praten. De universiteit is dicht, maar heeft het wel over tentamens die nog doorgaan en elektronische colleges, op afstand dus. Komen die er echt? Ik volg een stage op een ­basisschool, daar ben ik elke dinsdag. Als die school volgende week gaat sluiten, hoe moet het dan met mijn verplichte lessen? Daar komt bij: ik ben nu ook nog verkouden, maar ik ben niet in contact geweest met iemand uit corona-­gebieden. Ik ga geen les geven aan kinderen als er een kans op besmetting is, natuurlijk, maar moet ik twee weken wachten voor ik weer aan de slag kan? Het is wel verwarrend allemaal.”

Celeste ten Broeke (53)

Moeder van rondreizende zoon, uit Amsterdam

null Beeld
Beeld

“Ik stond vandaag voor de ­keuze: ga ik mijn achttienjarige zoon Ties, die op tussenjaar is in de Verenigde Staten, advies geven over wat hij moet doen, nu het coronavirus rondwaart? Of laat ik dat aan hem? Ties is vorig jaar na zijn eindexamen eerst vijf maanden gaan werken om geld te verdienen en daarna, begin januari, naar Amerika ­gegaan om rond te reizen. Zijn vriendin zou vrijdag naar hem ­toe ­vliegen, maar haar vlucht is ­gisteren gecanceld. Nu zei Ties: ‘ik wil naar huis ­komen, het is allemaal ellende met dat virus’. In zijn plaats zou ik gebleven zijn, maar hij vliegt volgende week terug vanuit Los Angeles. De KLM heeft zijn ticket ­kosteloos omgeboekt. Ik ben blij. We zijn hier al een ­feestje aan het regelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden