Buren hebben rozen neergelegd bij de woning van de vrouw die is overleden aan haar verwondingen nadat zijn gisteren in verwarde toestand door de politie was neergeschoten.

Reportage 'Verwarde persoon'

Hoe een lieve buurvrouw explosief werd

Buren hebben rozen neergelegd bij de woning van de vrouw die is overleden aan haar verwondingen nadat zijn gisteren in verwarde toestand door de politie was neergeschoten. Beeld Olaf Kraak

De vrouw die woensdag door de politie werd neergeschoten, raakte de laatste maanden de weg kwijt. De rechter zou gisteren oordelen over gedwongen opname. Dat kwam voor haar te laat.

Het leven van Karla, zoals vrienden en buren haar kennen, begon 48-jaar geleden in Brazilië. Het eindigde op een Alkmaarse straathoek, waar agenten haar woensdagochtend probeerden in te sluiten nadat ze een buurman te lijf had willen gaan met een mes en een klauwhamer. Een agent schoot haar neer om zichzelf te beschermen, zo meldde de politie. Gisteren overleed ze aan haar verwondingen. Een ‘verwarde vrouw’, zo noemden media haar, in een poging haar gedrag in een hokje te plaatsen.

Haar dood is wrang: een rechter zou gisteren oordelen of ze gedwongen moest worden opgenomen, zegt een woordvoerder van verslavingskliniek Brijder. De rechtbank wil vanwege het gevoelige karakter van de zaak niet reageren.

Buren deden in september en oktober acht keer een schriftelijke melding van ernstige overlast en agressie, zegt woningcorporatie Woonwaard. Buren zeggen daarnaast tientallen keren met Woonwaard te hebben gebeld.

Vier lege bierblikjes van een halve liter

Buurman Jan Boon zag Karla veranderen, de laatste maanden: van een lieve, sociale en goed verzorgde vrouw in iemand die zichzelf verwaarloosde en explosies van agressie had. Ze had psychische problemen en een drankprobleem, vertelt hij, in de galerij voor haar appartement in Alkmaar-Noord. Andere buren bevestigen dit beeld.

Op het aanrecht staan donderdagmiddag nog vier lege bierblikjes van een halve liter tussen de opgestapelde vuile vaat. In de deur, waarvan ze het glas dinsdagavond zelf met een stoeptegel heeft ingegooid, zit noodglas. In de woonkamer staat een veger tegen de muur, met daarachter een hoopje stof en kruimels.

Vroeger was het Karla die de hele galerij schoonhield en beneden op straat de heg snoeide. Ze hield van opruimen. Op andere momenten zagen buren haar op en neer lopen met haar konijn op de arm. “Dat konijn was haar alles”, zegt Boon. “Net zoals ze ook van mijn kat hield. Ze kocht daar zelfs speeltjes voor.”

Karla kwam na een mislukt huwelijk zo’n twintig jaar geleden van Brazilië naar Nederland, zegt Liona Hilhorst. Ze had volgens Hilhorst geen contact meer met haar familie. Hilhorst, die in de buurt woont, leerde haar zes jaar geleden kennen.

“Ze kwam vaak over de vloer en we vierden ook samen Oud en Nieuw. Ik ken haar als een vriendelijke vrouw, die ontzettend goed met mijn kinderen kon omgaan. Drie jaar geleden zette Hilhorst een punt achter de vriendschap, nadat ze Karla was tegengekomen in een dronken en agressieve bui. “Toen heb ik tegen mezelf gezegd: dat wil ik liever niet meer.” In de periode dat zij contact hadden, kreeg Karla volgens haar geen professionele hulp. “Maar zoals zij woensdag tekeerging, zo heb ik haar nooit meegemaakt.”

Vaak was ze de sleutel kwijt. Buren boden aan de politie te bellen, maar dat wilde ze niet. Ze nam een stoeptegel en gooide er haar eigen raam mee in. Beeld Olaf Kraak

Met een klauwhamer sloeg ze haar ramen kapot

Het afgelopen jaar ging het volgens de buren op haar galerijflat bergafwaarts. Sabine Mulder, die een paar appartementen verderop woont, werd door Karla steevast haar ‘lieve buurmeisje’ genoemd, zegt ze. “Ik heb haar wel eens getroost toen ze dacht dat ze in elkaar geslagen was. Later hoorde ik van haar directe buren dat dat verhaal niet klopte”, zegt Mulder. “Nadat ik hoorde dat ze een buurjongen had aangevallen, liep ik meestal snel haar appartement voorbij. Soms stond ze in haar deurpost of hing ze beneden in het gebouw rond.”

Boon hielp Karla regelmatig als ze de weg kwijt was. “Kom Karla, naar binnen, je maakt iedereen wakker”, zei hij, als ze ’s nachts buiten haar appartement stond te roepen. Vaak was ze de sleutel kwijt. Net als dinsdagavond. Boon bood aan de politie te bellen, maar dat wilde ze niet. Ze nam een stoeptegel en gooide er haar eigen raam mee in.

Woensdagochtend zag Boon dat ze met een klauwhamer van binnenuit haar ramen probeerde kapot te slaan, waarop hij de politie waarschuwde. Daarna kwam ze achter hem aan met de hamer en een mes. Hij weerde haar aanvallen af, waarop zij wegrende langs een schoolplein tot de hoek van de straat, waar de gealarmeerde politie haar trof.

Boon is aangedaan als hij beschrijft hoe Karla door politiekogels werd geraakt. Hij vindt het verschrikkelijk dat ze zo aan haar einde kwam. Net zoals oud-vriendin Hilhorst. Haar achtjarige dochtertje was getuige van de schietpartij, maar herkende Karla niet, “Gelukkig niet”, zegt ze. “De vrouw die altijd zo lief voor haar was.”

Lees ook:

Het debat over verwarde personen ontward

In een paar jaar tijd is de discussie over personen met verward gedrag behoorlijk vaag geworden, vinden experts. Tijd om werkelijkheid van mythe te onderscheiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden