ReportageSteekincidenten

Hoe boksen Rotterdamse jongeren kan helpen hun agressie in te dammen

Bokstrainers Felix Salvador Jordan (r) en Patrick Bokoo van de Rotterdamse boksvereniging Van 't Hof. Rotterdam wil het messenbezit bij jongeren verminderen door ze bokslessen te geven. Beeld Arie Kievit
Bokstrainers Felix Salvador Jordan (r) en Patrick Bokoo van de Rotterdamse boksvereniging Van 't Hof. Rotterdam wil het messenbezit bij jongeren verminderen door ze bokslessen te geven.Beeld Arie Kievit

Boksles kan het aantal steekincidenten met minderjarige verdachten terugdringen, denkt Rotterdam. Bij Boksvereniging ‘t Hof leren probleemjongeren om te gaan met hun agressie.

Jochem van Staalduine

Bokstrainer Felix Salvador Jordan legt uit hoe boksen jongeren kan helpen hun agressie in te dammen. “Als je in een bokswedstrijd gelijk terugslaat, ben je leesbaar voor je tegenstander. Je krijgt ‘jabs’, kleine tikjes, om je uit te lokken. Hap je, dan verlies je. Een bokser leert om niet vanuit instinct te reageren.”

Jordan houdt zijn betoog tussen de ring en de reflecterende spiegels van boksvereniging Van ‘t Hof in Rotterdam. Boven de grenen vloer wiegen vijf bokszakken lichtjes heen en weer. Aan de muur hangen portretten van bokshelden als Rudi Koopmans en Mohammed Ali. Was er geen pandemie, dan zou Jordan namens stichting Mattie in deze zaal en in gymzalen lastige jongeren helpen hun techniek en zelfbeheersing op orde te krijgen, voor een beter resultaat in de ring en daarbuiten. Nu spart hij wat met medetrainer Patrick Bokoo.

Rotterdam wil boksles inzetten

De jonge Rotterdammer is niet de enige die gelooft in boksen als therapie voor lastige jongeren. Een meerderheid van de gemeenteraad in zijn stad wil boksles inzetten om het toenemende aantal steekincidenten met tieners terug te dringen. Rotterdam noteerde vorig jaar 36 steekincidenten met minderjarige verdachten, tegen 19 in het jaar daarvoor. Ook landelijke politiestatistieken duiden op een toename in de afgelopen twee jaar. Het is niet bekend of er sprake is van een meerjarige trend. Vermoedelijk halen jongeren inspiratie uit drillmuziek, een genre waarbij rappers in bivakmutsen zwaaien met machetes.

“We willen een preventieve aanpak”, zegt raadslid Nadia Arsieni (D66), indiener van de motie die voorstelt om van boksles beleid te maken. Met alleen het uitdelen van hoge boetes aan messentrekkers verandert de straatcultuur niet, zegt ze. Hoe haar plan er in de praktijk precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Arsieni: “Het college moet nu met een coördinerend plan komen. Op dit moment vindt iedereen zelf het wiel uit.”

Patrick Bokoo: “Ik was altijd sterk. Maar bij de boksvereniging sloeg iedereen me er in het begin af. Hier heb ik geleerd dat je bokst met je verstand, niet met kracht.” Beeld Arie Kievit
Patrick Bokoo: “Ik was altijd sterk. Maar bij de boksvereniging sloeg iedereen me er in het begin af. Hier heb ik geleerd dat je bokst met je verstand, niet met kracht.”Beeld Arie Kievit

Ongewenst gedrag

Dat is zonde, vindt boksschoolhouder Ton Dunk. Sinds 2013 begeleidt zijn stichting Mattie jaarlijks zo'n 150 tieners met onder meer agressieproblemen. In zijn sportschool vangt hij weleens wat op over messen. “Jongeren roddelen, er wordt geklikt.” Stoer doen en vechtpartijen zijn van alle tijden, weet Dunk. “Maar met de steekincidenten is het nu wel flink geëscaleerd.”

De stichting van Dunk richt zich niet op messentrekkers van een jaar of zestien, maar de leeftijdsgroep daaronder. “Jongeren die nog geen contact hebben met jeugdzorg, maar wel ongewenst gedrag vertonen. Zoals aansluiting bij jeugdbendes, een moeilijke thuissituatie, en een gebrek aan dagbesteding.” Samen met scholen probeert hij te voorkomen dat jongeren verder afglijden. “Als ze wat ouder zijn hebben ze vaak hun keuze al gemaakt.”

Financiële steun

Dunk wil graag gemeentelijke ondersteuning bij het vinden van hulpbehoevende tieners. Ook financiële steun zou welkom zijn. Op dit moment schrijft de stichting ieder jaar zelf goede doelen aan.

De sportschoolhouder en voormalig bondscoach van de boksvrouwen heeft niet de illusie dat een uurtje boksen genoeg is om tieners weg te houden bij de messenset. Daarom huurt hij een pedagoog in die gesprekken op gang brengt. “Ja, eerst is het fysiek, hop hop hop, op de zak. Daarna zit iedereen uitgeteld in de ring en is er ruimte voor een gesprek”, zegt Dunk. “Jongeren delen nog steeds niet meteen hun levensverhaal, maar het gesprek is opener.”

Disciplineren

Dat boksen lastige jongeren kan disciplineren, weten Dunk’s twee trainers. Jordan had als puber met iedereen ruzie en vocht graag. Patrick Bokoo hing op straat met de verkeerde vrienden. Op het dieptepunt sloeg hij na het uitgaan iemand knock-out, vertelt hij enigszins beschroomd. Beiden noemen boksen hun redding. Bokoo: “Ik was altijd sterk. Maar bij de boksvereniging sloeg iedereen me er in het begin af. Hier heb ik geleerd dat je bokst met je verstand, niet met kracht.”

Lees ook:

Jongeren met messen, is het probleem echt zo groot?

Harde cijfers over jeugd en messenbezit ontbreken. Toch moeten we signalen serieus nemen dat jongeren wapenbezit normaal gaan vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden