Anderhalvemeter

Het was te druk dit weekend, vooral op zaterdag in de binnenstad

Drukte afgelopen zaterdag in het Westerpark in Amsterdam. Op verschillende plaatsen in Nederland moest worden ingegrepen omdat mensen geen anderehalve meter afstand konden houden. Beeld Hollandse Hoogte / Novum Regio

Het weer maakte het verschil dit weekend: de zonnige zaterdag was het op veel plaatsen druk, op de koele zondag deden zich geen problemen voor.

De burgemeesters die samen het veiligheidsberaad vormen, kijken terug op een redelijk goed verlopen weekend. Zaterdag moest in sommige steden worden ingegrepen, omdat het zo druk werd dat mensen onmogelijk anderhalve meter afstand konden houden. Op het centraal station van Amsterdam moest de politie ingrijpen omdat te veel mensen tegelijk de trein naar Zandvoort wilden nemen. In Leiden werd een van de winkelstraten, de Haarlemmerstraat, afgesloten wegens drukte. De gemeente Breda zag zich zaterdag genoodzaakt de toegangswegen tot het recreatiegebied de Galderse Meren af te sluiten. En in Maastricht moest de politie groepen mensen uit elkaar halen, en waren er klachten over drankmisbruik en geluidsoverlast. 

Zondag, toen het in de loop van de dag flink afkoelde, was ingrijpen nergens meer nodig. Niet alleen de burgemeesters, ook de beheerders van de grote natuurgebieden zijn daarom te spreken over de afgelopen dagen. Het wordt drukker buiten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zien veel fietsers, wandelaars en vissers, maar over algemeen zijn die behoedzaam en namen zij de coronaregels in acht.

Druktemeter in Breda

Die regels worden in de winkelstraten nog weleens vergeten. In Den Bosch liepen zaterdag tien gastheren en -vrouwen rond om mensen te wijzen op schendingen van de regels voor afstand en groepsvorming. Dat experiment is de Brabantse stad goed bevallen. Als mensen vriendelijk worden aangesproken, passen ze hun gedrag meteen aan, zegt het gemeentebestuur. Er werden in Den Bosch ook wel bekeuringen uitgedeeld, maar vooral aan roekeloze bestuurders van brommers en scooters.

Breda deed dit weekeinde de eerste ervaringen op met zijn ‘druktemeter’. Door een bericht te sturen naar een WhatsApp-nummer krijg je meteen te zien of het in de binnenstad te druk is om te gaan. De druktemeter werd in twee dagen enkele duizenden keren geraadpleegd. Hij kleurde zaterdag grotendeels rood, maar stond zondag de hele dag op groen.

Lees ook

Het is tijd: geef de burger meer ruimte, zegt deze viroloog

Mei is unlock-maand voor veel landen in Europa, ook bij ons. Het kabinet werkt aan een anderhalvemetersamenleving, maar hoe heilig is die afstand eigenlijk? En legt Den Haag niet te veel nadruk op virusverspreiding binnenshuis? Viroloog Louis Kroes: ‘Buiten lopen we veel minder risico’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden