Warmterecords

Het scheelde niet veel of 2019 was het warmste jaar ooit geworden

null Beeld ANP
Beeld ANP

2019 was het op twee na warmste en op drie na zonnigste jaar ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 11,2 graden, tegen 10,1 normaal, meldt Weeronline.

ANP

Alleen in 2014 en 2018 was het warmer. Uitschieter in 2019 was 25 juli: in Gilze-Rijen werd het toen 40,7 graden. Dat was een nieuw nationaal warmterecord. In 2019 kwam het tot veertien warmterecords en een kouderecord.

Ondanks een normale hoeveelheid regen, was ook afgelopen jaar sprake van ernstige droogte. Met 866 millimeter neerslag viel er iets meer dan gemiddeld, maar het duurde tot de herfst tot het echt nat werd. Bovendien verschilde de hoeveelheid neerslag per regio.

Veel kou werd afgelopen jaar niet gemeten in De Bilt. Slechts twee keer bleef de temperatuur de hele dag onder nul - een zogeheten ijsdag. Normaal gesproken telt een jaar acht van dat soort dagen. Ook het aantal vorstdagen, met minima onder nul, ligt ver achter op het gemiddelde.

Het aantal weerwaarschuwingen lag relatief laag in 2019. Op honderd dagen, 27 procent van het jaar, gold een waarschuwing - code geel, oranje of rood - in een of meerdere provincies. Het jaar ervoor was dat nog op 123 dagen en het jaar daarvoor zelfs 135.

Lees ook:

Hittegolf is nu nog een uitzondering, maar dat gaat veranderen

Eind juli werd het ene na het andere weerrecord gebroken. Dat zat eraan te komen. En wen er maar aan, want deze hitte wordt normaal.

Hoe te leven, wonen en werken in het hittebestendige Nederland van de toekomst

Hoe bieden we de vaker voorkomende hitte in de toekomst het hoofd? Een vooruitblik op hoe Nederland zich kan inrichten op hittebestendig wonen, werken en leven.

Wetenschappers weten het zeker: de hitte van 2018 was te wijten aan broeikasgassen

De hittegolf die Nederland in 2018 trof, was niet zomaar een uitschieter van het weer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden