Risicoperiode

Het OMT ziet wel wat in een vroege kerstvakantie, maar het onderwijs staat niet te trappelen

Dozen met coronazelftesten worden afgeleverd bij een basisschool. Leerlingen in groep 6, 7 en 8 moeten twee keer per week een coronazelftest doen. Daarvoor zijn in heel Nederland 2,4 miljoen stuks nodig. Beeld ANP
Dozen met coronazelftesten worden afgeleverd bij een basisschool. Leerlingen in groep 6, 7 en 8 moeten twee keer per week een coronazelftest doen. Daarvoor zijn in heel Nederland 2,4 miljoen stuks nodig.Beeld ANP

Moeten de scholen eerder dicht om een besmettingspiek rond de kerst te voorkomen? Het Outbreak Management Team adviseert een voorzichtig ja, maar het onderwijs staat niet te springen.

Joost van Egmond

Met nog drie weken te gaan tot de kerstvakantie rees toch weer de vraag: moeten de basisscholen niet een week eerder dicht? Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer boog het OMT zich erover en concludeerde ja.

Kerst is een risicoperiode, omdat jongere en oudere leden van een familie bij elkaar komen, noteert het team van experts. Daarom kan het nuttig zijn om de kerstvakantie te vervroegen, zodat de kinderen een week ‘in de eigen gezinsbubbel’ kunnen blijven met minder kans op besmettingen en minder kans op transmissie tijdens de kerst. Onderzoeksdata om dat advies te onderbouwen is er niet, zegt het OMT erbij. Daarvoor was de tijd te kort.

Terughoudend ontvangen

De onderwijssector neem dat advies vooralsnog ter kennisgeving aan. Weer een aanpassing, bovenop de regels die de afgelopen weken al werden afgekondigd, de sector staat duidelijk niet te trappelen. De PO-raad, de koepel van basisscholen, wijst erop dat dit bij uitstek een schoolweek is waarin de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen grote aandacht krijgt, en dat is nou net een punt dat heel moeilijk met online lessen is op te vangen.

Ook het kabinet is beleefd terughoudend: “Een week meer vakantie is een week minder school”, staat in het eerste commentaar op het OMT-advies, “en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk.” Het voorstel wordt meegewogen als het kabinet op 14 december de algehele stand van zaken opmaakt, maar niet eerder.

Scholen die door ziekteuitval het rooster niet meer rond kunnen krijgen kunnen uiteraard wel sluiten. Ook hebben scholen de mogelijkheid om, in overleg met de betrokkenen, zelf de kerstvakantie aan te passen. Zolang ze uiteindelijk maar aan het verplichte aantal schooluren komen. Een school kan bijvoorbeeld kiezen voor eerder dicht, en ook eerder weer open, waardoor het aantal lesuren niet wijzigt. Al zal dat vast stuiten op praktische bezwaren met geplande vakanties.

Testen in de onderbouw

Het OMT liet zich ook uit over een ander heikel thema op de basisscholen: de zelftests. Die worden nu dringend geadviseerd in de groepen 6, 7 en 8, in lijn met de maatregelen die het kabinet op de laatste persconferentie aankondigde. Wat het OMT betreft gaan ook de jongere kinderen zelftesten: vanaf groep 1, staat in het advies.

Los van de wenselijkheid, is zoiets volgens het kabinet logistiek nu niet te doen. Het ministerie van onderwijs wijst erop dat voor de bovenbouw alleen al 2,4 miljoen zelftests nodig zijn voor twee weken. “Een uitrol daarvan lijkt dan ook niet op korte termijn te realiseren”, laat het aan de Tweede Kamer weten.

Lees ook:

Kunnen scholen nog iets doen om de besmettingen in te dammen?

Scholen lijken nu besmettingshaard nummer één, zozeer dat een sluiting weer onderwerp van discussie is. Maar ook als de scholen open blijven zijn er nog mogelijkheden tot verbetering.

Lesuitval en sluiting: scholen worden zwaar getroffen door deze coronagolf

Volgens de laatste cijfers vindt een fors en groeiend deel van de coronabesmettingen op school plaats. En de gevolgen zijn te merken. Lesuitval neemt hand over hand toe en sommige scholen gaan noodgedwongen dicht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden