Wilders-proces

Het OM herhaalt: géén politieke beïnvloeding rond rechtszaak Wilders

Advocaat Geert-Jan Knoops en PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol waar het minder-Marokkanen-proces verder gaat. Beeld ANP

Ook na het bestuderen van nieuwe documenten benadrukt het Openbaar Ministerie dat er geen sprake is geweest van politieke beïnvloeding rond de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

Loeidik waren ze, de mappen die Geert Wilders woensdag naast zich neerzette in het beklaagdenbankje van de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Wilders en zijn advocaat hadden de 475 ­documenten nog niet kunnen doorspitten, het Openbaar Ministerie wel. En het OM blijft bij zijn eerdere standpunt: er is geen sprake geweest van politieke beïnvloeding in de zaak tegen de PVV’er.

Maandag maakte minister Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid) de resultaten van een intern onderzoek openbaar. De opgeduikelde ­e-mails, tekstberichten en agendapunten bevatten communicatie van zijn ministerie en het OM over de ‘minder Marokkanen’-uitlatingen van Wilders, waarvoor hij terechtstaat. Gisteren hervatte het hoger beroep.

Wilders wilde al het interne contact inzien omdat hij ervan overtuigd is dat in 2014 toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten of diens departement druk op het OM heeft uitgeoefend. De strafzaak is ‘een politiek proces’, zo blijft Wilders herhalen.

Uit eerder onderzoek bleek dat Opstelten het proces nauwgezet volgde. De Volkskrant meldde dinsdag dat Opsteltens voorganger, Hirsch Ballin, zich ook intensief bemoeide met de kwestie.

Woedend

Het hof besloot besloot Wilders tijd te gunnen om de documenten te bestuderen. Toch reageerde hij alvast. Hij verweet de advocaten-generaal dat zij de rechtsstaat naar een dieptepunt hebben gebracht en verblind zijn door haat jegens hem en de PVV. Een woedende advocaat-generaal zei nog nooit met die woorden te zijn aangesproken door een verdachte. “We zullen het nooit eens worden over de conclusie, maar het gaat te ver om te zeggen dat we leugens verkopen.”

In maart wordt het proces, dat al bijna zes jaar duurt, voortgezet. In eerste aanleg werd Wilders door de rechtbank veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Er werd geen straf opgelegd.

Lees ook:

Met Wilders zitten ook politiek, ambtenaren en OM in het verdachtenbankje

Het proces tegen Geert Wilders gaat vooralsnog door. Wat zijn de gevolgen voor het vertrouwen in de rechtsstaat?

In Den Haag groeit de onrust over het proces tegen Wilders

Advocaat Geert-Jan Knoops bepleit dat de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders alsnog gestaakt moet worden. Onthullingen van ‘RTL Nieuws’ geven de verdediging voldoende zuurstof voor een nieuwe poging om het Openbaar Ministerie (OM) onderuit te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden