ReportageMysterie
Het mysterie van Westdorpe heeft eindelijk een naam: Jocelyne Decroix
De vrouw die in juni 2019 vermoord werd aangetroffen bij Westdorpe, heeft sinds maandag een identiteit. Ze kwam uit de buurt van Duinkerken en is waarschijnlijk om het leven gebracht door haar echtgenoot.
‘Cher Jocelyne’, begint het briefje dat de schrijfster in een pot met een zalmroze roos bij het graf heeft gelegd. ‘Tu es en fin retrouvé ton nom’, je hebt eindelijk je naam gevonden.
Ernaast ligt een vers bosje bloemen, vermoedelijk ook neergelegd uit opluchting over de hervonden identiteit van de begravene. Drie jaar lang was zij een mysterie, het enigma van Westdorpe, op de Zeeuws-Vlaamse grens met België. Nu blijkt de vermoorde vrouw die er rust de Noord-Franse Jocelyne Decroix te zijn. Het DNA laat geen ruimte voor twijfel. Ze is hoogstwaarschijnlijk vermoord door haar echtgenoot.
Uitzonderlijk: een lichaam zonder dat er iemand wordt vermist
Fred van den Abeele gaat er eens voor zitten. De voormalige dorpskastelein herinnert zich de opwinding na de gruwelijke ontdekking nog als de dag van gisteren. Wie was zij toch? Heel Westdorpe, wat heet: heel Nederland, vroeg zich vertwijfeld af hoe het mogelijk was. Een vermissing maar geen lichaam, dat komt vaker voor. Maar een lichaam zonder dat er iemand wordt vermist, dat is uitzonderlijk.
Er gingen dagen voorbij, weken. Na twee maanden werd de vrouw dan maar naamloos begraven. Langer wachten had geen zin. Vergeten werd ze echter nooit. “Ik fiets nogal eens met een groepje", zegt Van den Abeele. “Elke keer als we langs de vindplek reden, werd er wel even over gesproken. Dat we na drie jaar nog steeds niet wisten hoe of wat, dat was vreemd. Maar blijkbaar heeft de politie in de tussentijd niet stilgezeten.”
Hoe vond haar moordenaar de dumpplek?
Wel zijn er nu weer andere vragen. Want hoe komt een Fransman in zijn zoektocht naar een dumpplaats voor zijn echtgenote twee landen verderop terecht? In een minuscuul stukje natuur, dat is ingeklemd tussen een rustig landweggetje en het Kanaal van Gent naar Terneuzen?
“Heel vreemd dat zo’n man die plek vindt", stelt de oud-kastelein. “Als je er niet eerder bent geweest, kom je daar niet zomaar terecht. Ik heb die plek altijd al gek gevonden. Nu komen al die vragen opnieuw in me op.”
Antwoorden daarop zal Van den Abeele vermoedelijk nooit krijgen. De politie maakte bekend dat de echtgenoot van Decroix vorig jaar een natuurlijke dood stierf. Omdat zij vervolgens onvindbaar bleek, werd haar DNA door een internationale databank gehaald. En voilà, de vermoorde vrouw uit Westdorpe had op slag een naam.
Dat er tot deze week is gewacht met de bekendmaking, heeft te maken met nader onderzoek dat de Franse politie wilde uitvoeren. Dat heeft nu dus geleid tot het inzicht dat hij hoogstwaarschijnlijk de moordenaar is van Decroix.
Vele scenario's werden uitgeplozen
Een paar dorpjes verderop geniet Jan Lonink van zijn burgemeesterspensioen. Drie jaar geleden was hij nog in functie en sprak hij tijdens de begrafenis van de vrouw. Die trok aanzienlijk meer pers dan andere belangstellenden. “We hadden destijds twee belangrijke redenen om ruchtbaarheid te geven aan die begrafenis. We betuigden daarmee respect naar het slachtoffer én hoopten dat de publiciteit tot nieuwe sporen zou leiden. Best opportunistisch, maar er moesten toch mensen zijn die haar misten. Zoiets zei ik ook nog in mijn woordje, er was van haar gehouden. Maar de grote aandacht, ook in België, bracht niets nieuws.”
Veel scenario’s werden uitgeplozen, tot in Oost-Europa aan toe. “De vondst hield de mensen erg bezig”, put Fabrice Lottin uit haar herinnering. Recent sprak de voorzitter van de dorpsraad nog met een andere Westdorper over de zaak, hoe het toch mogelijk was dat er na drie jaar en al die onderzoeken nog steeds niets bekend was. “Ongekleed aangetroffen met een kogel in haar hoofd en dan niet gemist worden, het klonk zo eenzaam. Het is niet dat het de laatste tijd nog het gesprek van de dag was, maar zo af en toe ging het er hier nog steeds over. Ik vind het prettig dat er nu een uitkomst is.”
Daardoor kan het zo maar zijn dat graf 22 uit rij 18/1 binnenkort weer vrijkomt op de Zuiderbegraafplaats in Terneuzen. Mochten nabestaanden het willen, dan kan de vrouw in haar eigen omgeving worden herbegraven. Het zou betekenen dat er toch iemand van Jocelyne Decroix heeft gehouden.
Lees ook:
Raadselachtige doodgeschoten vrouw in Zeeland na jaren geïdentificeerd door Franse politie
De vondst van een naakte doodgeschoten vrouw nabij het Zeeuws-Vlaamse dorp Westdorpe bleef drie jaar lang met raadsels omgeven. Wie was zij? Speurwerk van de Franse politie zorgde alsnog voor een doorbraak.