Een psalmboek in een kerkbank. Bij de psalmen staat psalm 68 het hoogst genoteerd in de klassiekerlijst van De Muzikale Fruitmand.  Beeld ANP
Een psalmboek in een kerkbank. Bij de psalmen staat psalm 68 het hoogst genoteerd in de klassiekerlijst van De Muzikale Fruitmand.Beeld ANP

GoedemorgenRadiojubileum

Het miljoenenpubliek van weleer is geslonken, maar De Muzikale Fruitmand is nog altijd geliefd

De Muzikale Fruitmand van de EO bestaat deze maand vijftig jaar en dat zet ook de makers van dit christelijke verzoekplatenprogramma terug in de tijd. Met smaak vertelt eindredacteur Wim Eikelboom over de beginperiode, waarin ‘de fruitmand’ met zijn geestelijke liederen werd uitgezonden op Hilversum 3. Dat was destijds de popzender, die elke omroep naar believen mocht invullen; er was nog geen zenderkleuring.

De EO kwam met de fruitmand, waarin luisteraars een psalm, gezang of ander christelijk lied konden aanvragen voor familie of vrienden. Daar was volgens Eikelboom bij andere omroepen wel irritatie over, maar de omroep heeft zich er altijd sterk voor gemaakt. De EO kon makkelijk wijzen op het succes: in hoogtijdagen luisterden er wel drie miljoen mensen naar. Dat kwam ook, zegt de eindredacteur eerlijk, doordat de radio op plekken als bouwplaatsen en in kantines op Hilversum 3 stond.

Behoudend-christelijk repertoire

De fruitmand-jubileummaand wordt zondag afgetrapt met een uitzending tijdens het even oude pinksterevenement Opwekking. In de loop der jaren is het programma via radio 2 verhuisd naar radio 5, en van de vrijdagmorgen verschoven naar de zondagavond. En het miljoenenpubliek van weleer is geslonken tot zo’n 30.000 tot 40.000 liefhebbers. “Maar dat is op dat tijdstip en op die zender veel”, zegt Eikelboom.

Het behoudend-christelijke repertoire is al die tijd vrijwel gelijk gebleven. Er is een God die hoort wordt nog steeds het meest aangevraagd, Wat de toekomst brenge moge is onverminderd populair, bij de psalmen staat psalm 68 het hoogst genoteerd – en dan ook nog in de oude vertaling, waarmee voor Eikelboom eens te meer bewezen is dat de christelijke evergreen niets aan waarde verliest.

Lees ook

Dit weekend zitten zestigduizend bezoekers achter de laptop voor pinksterconferentie Opwekking

Nu de pinksterconferentie Opwekking vier dagen digitaal gaat, missen de bezoekers het kampeerplezier en het fysieke samenzijn tijdens een van de grootste festivals van Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden