Onvoldoende steun

Het Migratie Museum in Den Haag lag bij de opening eigenlijk al op sterven

Het pand van het inmiddels ter ziele gegane Migratie Museum in Den Haag. Beeld Migratie Museum
Het pand van het inmiddels ter ziele gegane Migratie Museum in Den Haag.Beeld Migratie Museum

Het museum dat een plek had moeten worden waar migranten in Nederland op de eigen geschiedenis konden terugkijken, is na ruim een jaar gesloten. Het doodvonnis was voor de opening al getekend.

Jochem van Staalduine

Het eerste Nederlandse museum gewijd aan migratie is ruim een jaar na de opening alweer dicht. Het Migratie Museum in Den Haag blijkt een jaar lang geen huur te hebben betaald. De website staat op zwart, de telefoon wordt niet opgenomen. Nog deze maand komt de deurwaarder het pand ontruimen, schrijft de gemeente in een brief.

Het museum was bij de opening in 2018 al gedoemd te mislukken. Grote kracht achter het museum was Rabin Baldewsingh, die voor de PvdA twaalf jaar wethouder in Den Haag was. De ex-wethouder had nog geen afscheid genomen van de raad, of zijn project lag al in de prullenbak. Toenmalig wethouder Rachid Guernaoui van Hart van Den Haag/Groep de Mos gaf als motivatie liever te investeren in de toekomst van migranten dan in hun verleden.

Landverhuizersmuseum

Na de sluiting van het Migratie Museum zit Nederland slechts tijdelijk zonder museum over migratie. In 2023 gaat in Rotterdam het Landverhuizersmuseum open. Deze instelling richt de aandacht met name op migratie naar de nieuwe wereld. Financier van dit museum is de familie achter de Holland-Amerika Lijn die veel van deze emigranten vervoerde.

Een ‘klerestreek’ noemde Baldewsingh dat bij zijn afscheid. “53 procent van de mensen in deze stad heeft een migratieachtergrond. Dit is een teken aan de stad: jullie migranten moeten wij niet. Een symbool van verbinding wordt om zeep geholpen.” Aan die woorden wil Baldewsingh nu geen nieuwe toevoegen.

Ondanks het kennelijke doodvonnis zette directeur Wim Manuhutu het museum door. Hij was eerder directeur van het Moluks Historisch Museum (later: Museum Maluku), dat het uiteindelijk ook niet redde zonder subsidie. Financieel maakte Manuhutu er een zooitje van. Toen Den Haag begin 2019 de subsidie stopzette, hield hij op de huur over te maken, volgens de gemeente. Bovendien ontbreekt een accountantsverklaring over de uitgaven in 2018, reden dat het museum de subsidie van dat jaar deels moet terugbetalen. Gesprekken met de gemeente over de toekomst leidden nergens toe. Manuhutu is niet bereikbaar voor commentaar.

‘Het museum heeft geen eerlijke kans gekregen’

“Eigenlijk heeft het museum geen eerlijke kans gekregen”, zegt Mikal Tseggai, fractieleider van de PvdA in Den Haag. Haar partij is nog altijd groot voorstander van een plek om stil te staan bij de geschiedenis van immigranten. “Het mooie aan het Migratie Museum was dat het gericht was op alle migrantengroepen in Nederland. Haagse kinderen van migranten konden leren over de geschiedenis van hun opa of oma, en Nederlandse kinderen net zo goed.”

Wacht even. Kon de PvdA het museum niet redden? De partij trad in december toe tot de Haagse coalitie. In het coalitieakkoord staat dat de gemeente onderzoek doet naar een ‘documentatie- en informatiecentrum’ over de geschiedenis van migratie. Nee, zegt Tseggai, voor het museum was het eind vorig jaar al te laat. “ Ze hadden al zoveel schulden, het functioneerde niet meer.”

Lees ook

‘Naar Holland’ geeft scherp de loyaliteitsconflicten van Indische Nederlanders weer

De integratie van de Indische Nederlanders wordt nu gezien als een succes. Een tentoonstelling toont hun moeizame ervaringen in de jaren vijftig en laat hen zelf aan het woord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden