Patiëntenverplaatsingen

Het leger helpt nu bij de bestrijding van de coronacrisis

Een mobiele intensive-care-unit (MICU) voor het Amphi-ziekenhuis in Breda.Beeld ANP

Vanaf aankomend weekend zullen drie militairen de herverdeling van patiënten vanuit Brabant naar ziekenhuizen elders assisteren. Voor het eerst wordt het leger actief ingezet om de crisis te bezweren.

De medische planners gaan helpen inventariseren hoeveel patiënten vanuit de ziekenhuizen in Noord-Brabant moeten worden verplaatst en zoeken uit welk ziekenhuis elders in het land hen kan overnemen. Zij worden ingezet op verzoek van het ministerie van volksgezondheid.

Zaterdag werd duidelijk dat er de komende week naar schatting van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Brabant, ongeveer 500 tot 700 coronapatiënten moeten worden overgebracht naar buiten de provincie. De Brabantse ziekenhuizen, waaronder hun intensive care-afdelingen, raken overbelast door het grote aantal coronapatiënten en de capaciteit is de komende week onvoldoende. Vrijdag vroegen enkele ziekenhuizen in Noord-Brabant via een noodoproep hun collega’s om bij te springen.

De drie militaire medische planners werken vanuit het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg, waar zij in overleg met de artsen van ziekenhuizen in Noord-Brabant een plan maken voor het overbrengen van de patiënten. De militairen zijn afkomstig van de 13 Geneeskundige Compagnie in Oirschot, een eenheid van 175 mensen. Zij zijn getraind in het plannen van zogeheten ‘geneeskundige afvoerketens’, onder meer tijdens buitenlandse missies.

“De expertise die wij inbrengen is het plannen van vervoer in complexe situaties met grote aantallen patiënten. Die ervaring hebben we onder meer opgedaan tijdens de missie in Uruzgan in Afghanistan”, zegt de commandant van de eenheid, luitenant-kolonel Jerome Hek. Mochten er meer medische planners nodig zijn, dan kan zijn eenheid die leveren. “Wij zijn er trots op dat we volop kunnen bijdragen aan de bestrijding van de pandemie en we kunnen opschalen als dat nodig is”, aldus Hek.

‘Gewend om te gaan met onzekere situaties’

Het is voor het eerst tijdens de corona-uitbraak dat militairen actief worden ingezet bij het bestrijden van de crisis. Defensie is daar goed op voorbereid omdat de organisatie juist gewend is om te gaan met onzekere situaties, zei de commandant der strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer vrijdag in de Defensiekrant.

“We kunnen in 24 uur duizend militairen klaar laten staan. Na 36 uur zijn dat er al 2.800”, zei Bauer. “Er ligt een Catalogus Nationale Operaties klaar, een overzicht van ruim 300 pagina’s, waarin al onze diensten beschreven zijn en waar civiele partners een beroep op kunnen doen.”

Defensie opereert volgens de commandant der strijdkrachten al enige tijd op de achtergrond mee in de bestrijding van de coronacrisis. “Defensie heeft wel verschillende concrete stappen gezet, maar dat is niet altijd even zichtbaar. Op de achtergrond worden momenteel meer voorbereidingen getroffen én we staan met man en macht paraat”, aldus Bauer. “Zodat als de situatie verslechtert, een beroep op onze organisatie kan worden gedaan. Dan is het zaak dat we maximaal voorbereid zijn.”

Calamiteitenhospitaal

Defensie beschikt onder meer over een eigen calamiteitenhospitaal in Utrecht, een noodhospitaal en mobiele intensive care-units. Ook kunnen de ziekenboegen van drie transport- en bevoorradingsschepen ingezet worden. Deze marineschepen beschikken over “geavanceerde en ruime ziekenboegen” waar patiënten met besmettelijke ziektes zijn te behandelen, liet minister van defensie Ank Bijleveld deze week weten.

Dit weekend heeft Defensie ook veertig beademingsapparaten ter beschikking gesteld, bedoeld voor gebruik op ic-afdelingen. De apparatuur is de afgelopen dagen gebruiksklaar gemaakt en wordt na het weekeinde aan civiele ziekenhuizen overgedragen.

Ziekenhuizen Noord-Brabant slaan alarm

De toestroom van coronapatiënten groeit de ziekenhuizen in Noord-Brabant inmiddels zo boven het hoofd dat geen zorg meer kan worden verleend aan andere spoedeisende patiënten. Dat betrof onder meer het Bernhoven Ziekenhuis in Uden, de regio met momenteel het hoogste aantal bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners in Nederland. Hier kunnen nu alleen nog maar coronapatiënten worden opgevangen, meldde het ziekenhuis vrijdag. Ook het Amphia Ziekenhuis in Breda sloeg alarm: “De Brabantse ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten die we op korte termijn verwachten niet alleen aan. We moeten nu als land in actie komen”, zei hoofd infectiepreventie Jan Kluytmans vrijdag tegen de NOS.

Dit weekend worden zo’n zeventig patiënten uit Brabantse ziekenhuizen overgeplaatst naar ziekenhuizen in Noord-Nederland. Dat heeft het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland vrijdag besloten. Vrijdag werden al zes ic-patiënten vanuit Breda overgenomen door ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe. Ze worden vervoerd in ambulances. Volgens ROAZ in Brabant gaat het om zowel patiënten die intensieve zorg nodig hebben als om patiënten die er minder ernstig aan toe zijn.

Lees ook: 

Wat dit coronavirus zo bijzonder maakt

De ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, lijkt op griep. Maar subtiele verschillen in het virus kunnen grote gevolgen hebben. ‘We hebben deze ziekte nog lang niet in ­de vingers.’

Corona houdt Europa in zijn greep, deze maatregelen nemen onze buurlanden

Het coronavirus houdt Europa in zijn greep. Sommige landen kiezen voor een ‘lichte lockdown’ om besmetting tegen te gaan, andere roepen de noodtoestand uit. Welke maatregelen worden genomen, en wat zijn de gevolgen voor de bevolking?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden