Migranten

Het kabinet wil af van de dwangsommen voor trage asielprocedures

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van justitie en veiligheid. Beeld ANP

Nu het kabinet dwangsommen voor trage asielprocedures wil afschaffen, vreest Vluchtelingenwerk Nederland dat asielzoekers er de dupe van zijn. Ze raken hun enige middel kwijt om de overheid te corrigeren.

Het kabinet wil een einde maken aan de dwangsommen die asielzoekers kunnen eisen als ze te lang moeten wachten op de beslissing of ze wel of niet in Nederland mogen blijven. Door grote achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kosten die op dit moment een miljoen euro per week. In ruil daarvoor zouden asielzoekers hun rechtsbijstand behouden. 

Sinds de coronamaatregelen half maart werden afgekondigd, zit het asielsysteem op slot. Vreemdelingen kunnen geen asielverzoek indienen en lopende aanvragen zijn bevroren. Voor dat moment wachtten er al duizenden veelal kansrijke asielzoekers langer dan het toegestane halfjaar op het begin van hun asielprocedure. Als de IND de wettelijke termijnen overschrijdt, kunnen zij een dwangsom eisen. 

Daar wil het kabinet vanaf. Om, volgens het kabinet, toch balans in het systeem te houden, gaat de voorgenomen afschaffing van de rechtsbijstand niet door. Asielzoekers zouden alleen nog bijstand krijgen van een advocaat als de IND van plan was hun aanvraag af te wijzen, een plan waar veel kritiek op was. Onder meer vanwege de vrees dat dit de IND zou opzadelen met nog meer werk. Nu is het de bedoeling dat asielzoekers hun bijstand vanaf het begin van de procedure behouden. 

Dit jaar nog 14.000 zaken  af te handelen

Vluchtelingenwerk Nederland vreest dat met het afschaffen van de dwangsommen asielzoekers hun enige middel kwijt zijn om de overheid te houden aan haar eigen wetten en noemt afschaffing een vreemd besluit. Volgens de mensenrechtenorganisatie zou de staatssecretaris alles op alles moeten zetten om de wachttijd voor asielprocedures weer binnen de wettelijke termijnen te krijgen. 

Volgens staatssecretaris Ankie Broekers-Knol blijft dat ook prioriteit bij de IND. Ze rechtvaardigt de afschaffing van de dwangsommen door zich hardop af te vragen of dit dwangmiddel in het verleden heeft gewerkt. Een onlangs door haar in het leven geroepen taskforce moet erop toezien dat asielprocedures geen vertraging meer oplopen. Diezelfde taskforce moet de al bestaande achterstanden wegwerken en een nieuwe directeur gaat een ‘verbetertraject’ leiden. Dit jaar moeten er nog 14.000 zaken worden afgehandeld.

Het kabinet vraagt de Raad van State met spoed advies uit te brengen over het wetsvoorstel. Daarna moet de Tweede Kamer zich er nog over buigen.

Lees ook:

Van de snelle asielprocedure komt niets terecht: ‘Het is bühnepolitiek’

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan pas over twee jaar alle asielverzoeken weer op tijd behandelen. En voor het beter wordt, wordt het eerst slechter.

Nederland heeft een van de strengste asielprocedures van Europa

Hoewel herhaalde oproepen van politici voor een strenger asielbeleid anders doen vermoeden, heeft Nederland al een van de strengste asielprocedures van Europa, gericht op snelle afwijzing. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Investico en Trouw naar de achterkant van het asielbeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden