ReportagePaasweekend

Het jaarlijkse familieweekend zat er door corona niet in, maar nu kunnen de Van Schaiks er weer op uit

De familie Van Schaik begint het paasweekend in Berg en Dal met de sjoelbak. Beeld Koen Verheijden
De familie Van Schaik begint het paasweekend in Berg en Dal met de sjoelbak.Beeld Koen Verheijden

Han (82) en Fien (79) van Schaik gaan elk jaar met hun kinderen en kleinkinderen op familieweekend. Na een coronapauze van twee jaar staan de mountainbikes, gourmetspullen en spelletjes weer klaar. ‘We doen niet zo moeilijk.’

Cindy Cloin

De legpuzzel van 1000 stukjes ligt al klaar op tafel. Maar nu de zon nog schijnt, drinken ze eerst wat op het terras buiten. Han van Schaik (82) kijkt met een glimlach naar het gezelschap om hem heen, hij is zichtbaar aan het genieten. Ze zouden hier eigenlijk twee jaar geleden al zitten. Maar vanwege corona moesten ze dat annuleren. En vorig jaar opnieuw. “Nu zitten we er toch maar mooi.”

Aan de overkant van het familiehuis op de Maikenshof hebben ze uitzicht op natuurgebied de Duivelsberg in Berg en Dal. “Dat wordt nog een uitdaging met mountainbiken, want het is hier écht berg en dal”, zegt Marieke van Schaik (20) lachend.

De familie gaat al sinds 2006 tijdens Pasen op familieweekend. “Het voordeel aan zo’n lang weekend is natuurlijk dat je een dag extra hebt”, zegt Fien van Schaik (79). “Al is het tegenwoordig wel wat onhandiger, omdat een van de kleinkinderen in een bakkerij werkt en een ander bij een slager. Die zijn hartstikke druk deze dagen en komen dus wat later.”

Weinig gedoe

Fien en haar dochter Christel van Schaik (49) gaan elk jaar op zoek naar een goede accommodatie die aan ieders wensen voldoet. Toen de kinderen klein waren, was een zwembad een pre, tegenwoordig hoeft dat niet meer. Nu is het belangrijker dat een huis ruim is, over een goede keuken beschikt en in een mooie omgeving ligt.

De boodschappen zijn ondertussen al bezorgd. “We gaan gourmetten, barbecueën en we laten een buffet komen”, vertelt Christel van Schaik. “We doen niet zo moeilijk.”

Sowieso doen ze niet aan gedoe bij de familie Van Schaik. Geen drankgelag, geen onderlinge irritaties. En iedereen doet met alles mee. Nou ja, bijna alles. De kleinkinderen (variërend in leeftijd tussen de 10 en 25 jaar) blijven ’s ochtends liever wat langer in bed liggen. En de fietsen van opa en oma zijn dit jaar thuisgebleven. Maar verder worden er samen spelletjes gespeeld, gesport én gepuzzeld.

De familieleden hebben de nodige ervaring in het organiseren van leuke activiteiten, omdat ze jarenlang vrijwilligers- en verenigingswerk hebben gedaan. Traditiegetrouw bedenkt één familielid een groot spel, een soort zeskamp. Dit jaar is de beurt aan Frank van Schaik (52).

Vorige keer was het spel de ‘Expeditie van Schaik’, geïnspireerd op het televisieprogramma Expeditie Robinson. Toen moesten ze vuur maken en was er een smaakproef. Dit jaar is het thema ‘Goud van oud, voor jong en oud’. Opa en oma lukt niet alle onderdelen van de zeskamp meer, maar ze zijn wel teamcaptain. Han van Schaik: “Iemand moet de boel aanmoedigen, nietwaar?”

Meer tijd voor elkaar

Dertien mensen vinden ze prima te doen. “Vroeger gingen we met mijn vaders familie ook op weekend”, vertelt Christel van Schaik. “Alle ooms en tantes, neven en nichten. We waren met 65 man en lagen op grote slaapzalen. Heel gezellig. Compleet met sport en een bonte avond. Nu hebben wij die traditie overgenomen.”

Het is niet zo dat de familie elkaar alleen op het jaarlijkse weekend ziet. “We wonen nog geen vijftien kilometer bij elkaar vandaan”, zegt Fien van Schaik. “Maar meestal spreek je elkaar toch minder uitgebreid. Nu hebben we echt de tijd voor elkaar.” Toen de kinderen klein waren, was het paaseieren zoeken vaste prik. Nu zijn ze daar te groot voor. “Maar”, zegt Fien van Schaik geheimzinnig. “Ik heb een goed alternatief bedacht.”

Lees ook:

Terug van door corona even weggeweest: het familieweekend

Door corona konden de afgelopen twee jaar veel familieweekenden niet doorgaan. Dit paasweekend komen opa’s en oma’s, kinderen en kleinkinderen weer bij elkaar, zien ook de verhuurders van groepsaccommodaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden