Zelfmoordpreventie

Het is steeds drukker bij 113: 93.000 gesprekken per jaar

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Stichting 113 Zelfmoordpreventie heeft het drukker dan ooit. Medewerkers voerden vorig jaar ruim 93.000 gesprekken met suïcidale mensen via de telefoon en chat, bijna drie keer zoveel als in 2016. Dat blijkt uit jaarcijfers die Trouw heeft opgevraagd.

Amber Dujardin

De stijging houdt geen gelijke tred met het aantal zelfdodingen in Nederland, dat al jaren rond de 1800 per jaar ligt. Volgens 113-psycholoog Judith de Heus speelt de toegenomen naamsbekendheid van 113 een belangrijke rol. Maar de stijging houdt mogelijk ook verband met het gebrek aan goede zorg voor mensen met suïcidale gedachten.

De zorg kan beter, vindt De Heus. Zo is de helft van de jongeren die suïcide pleegt, niet in beeld bij de zorg. Hulpverleners en scholen moeten beter signaleren. De helft van de mensen die suïcide pleegt, gaat in de maand daarvoor langs bij de huisarts, bijvoorbeeld met relatieproblemen, vermoeidheid of pijn. “Ze zeggen meestal niets over suïcide. Huisartsen herkennen dat dan niet.”

Vicieuze cirkel

Eerder deze maand publiceerde 113 onderzoek onder nabestaanden van het hoge aantal jongeren (81) dat in 2017 zelfmoord pleegde. Daarin uitten nabestaanden veel kritiek op het de zorg. Bij veel jongeren was sprake van een of meerdere psychiatrische diagnoses. Zij belandden vaak in een ‘vicieuze cirkel van aanmelding, wachtlijsten, diagnostiek, afwijzingen en verwijzing’.

113 wil, net als de Ivonne van de Venstichting, die zich ook inzet voor suïcidepreventie, dat preventie een verplicht onderdeel van alle opleidingen voor artsen en hulpverleners wordt. Ze dienden in oktober een petitie in bij staatssecretaris Blokhuis (volksgezondheid).

De Heus noemt het werk van 113 ‘dweilen met de kraan open’. “Het helpt wel iets. Maar je moet ook de kraan repareren. Die is zo lek dat in Nederland zelfmoord doodsoorzaak nummer 1 is onder jongeren.”

Worstelt u met gedachten over zelfdoding? Bel 113 Zelfmoordpreventie op 0900 0113 (24 uur per dag te bereiken) of kijk op 113.nl.

Lees ook:

Onder Judith de Heus groeide 113 explosief: ‘Zelfmoordpreventie is dweilen met de kraan open’

Klinisch psycholoog Judith de Heus (42) vertrekt deze week als manager hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie. ‘Ik hou van het randje tussen leven en dood. Daar kun je zoveel voor iemand betekenen.’

‘Aan Dominic kon je niets zien’

Het aantal zelfdodingen onder jongeren steeg in 2017 ineens flink. Vaak gaat het om oudere jongeren, die voor het eerst zelfstandig worden, belangrijke keuzes moeten maken. Dominic stond bekend als een vrolijke feestganger. Wat er echt in hem omging wist hij goed te verbergen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden