Warmterecord

Het is recordlaat tropisch en de warmste Prinsjesdag ooit

Deze dinsdag 15 september, Prinsjesdag 2020, is een aantal warmterecords gesneuveld. Het werd de warmste Prinsjesdag ooit, het werd nog nooit eerder zo laat in het jaar zo warm. Er was sprake van een recordlate tropische dag en eerder op de dag was het officieel al de warmste 15 september.

Om 14.20 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 30,2 graden. Daarmee werd het officieel de recordlate tropische dag. Het vorige record was 14 september 2016. Het werd toen in De Bilt 31,4 graden.

Eerder dinsdag was het officieel al de warmste 15 september en dat was het negende datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur van 2020. In januari hadden we één warmterecord en ook in februari werd een datum-warmterecord genoteerd. April was goed voor drie records en ook tijdens de laatste hittegolf kwam het driemaal tot een datum-warmterecord.

Met 30,3 graden in de omgeving van Den Haag, meetpunt Voorschoten/Valkenburg, werd het ook de warmste Prinsjesdag ooit. Het vorige record was 28,7 graden en werd gemeten op 19 september 1961. In 1963 werd het op 17 september 24,8 graden.

De komende dagen neemt de hitte af. De temperatuur stijgt morgen naar 23-28 graden, vanaf donderdag liggen de maxima tussen 20 en 25 graden. Het weerbeeld laat veel zonneschijn zien en het blijft droog.

RIVM waarschuwt voor smog in grote delen van het land

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een kans op smog in grote delen van het land dinsdag, vooral in de namiddag. Door de felle zon en weinig wind hopen verontreinigende stoffen zich op in de lucht.

Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen volgens het gezondheidsinstituut maar beter binnenblijven en zware lichamelijke inspanning beperken. Dinsdagavond verdwijnt de smog en ook de volgende dagen is de luchtkwaliteit weer beter, aldus het RIVM.

Smog door ozon kan leiden tot luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn hier relatief vaak gevoelig voor.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden