Asielcrisis

Het is iedere dag weer puzzelen voor het Coa

Komende nacht moeten er weer zo'n 250 vluchtelingen buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld Kees van de Veen
Komende nacht moeten er weer zo'n 250 vluchtelingen buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.Beeld Kees van de Veen

Het is iedere dag puzzelen voor het Coa om asielzoekers een slaapplaats te bieden. Zaterdag lukte dat niet. 250 asielzoekers brachten de nacht in Ter Apel in de buitenlucht door.

Jeroen den Blijker

Er zijn de afgelopen weken, bij het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoeker in Ter Apel, extra mobiele toiletten en urinoirs geplaatst. Zaterdag waren er ook weer vrijwilligers die drinkwater uitdeelden aan de asielzoekers voor de deur, overdag was ook het servicepoint van het Rode Kruis open. Allemaal om de ergste humanitaire nood te lenigen.

Maar aan het eind van diezelfde zaterdag waren er, opnieuw, onvoldoende slaapplekken voor tweehonderd à 250 asielzoekers. “We zijn nog wel druk doende om vooral kwetsbaren, gezinnen en alleengaande kinderen aan onderdak te helpen”, meldde de woordvoerster van het Centraal Orgaan Asielopvang (Coa) zaterdagavond even na negenen.

Daaraan gingen uren overleg vooraf, om te voorkomen wat in de nacht van 16 op 17 juli, ook gebeurde. Toen moest een groep van 250 à 300 asielzoekers bij gebrek aan noodopvang, onder de blote hemel de nacht in Ter Apel doorbrengen. De asielopvang is al maandenlang vastgelopen.

Eerder op de dag had het Coa nog de ijdele hoop nogmaals gebruik te mogen maken van de crisisopvanglocaties in Stadskanaal en Zuidhorn, samen goed voor zo’n tweehonderd plekken. “De afspraak was namelijk dat we van beide locaties maar twee keer in de week gebruik mochten maken. Maar dat hadden we dus al gedaan”, aldus de woordvoerster ‘s avonds.

De vraag was toen: welke gemeenten of veiligheidsregio’s komen dán over de brug met extra tijdelijke opvangplekken?

Iedere dag improviseren

“Het is improviseren, iedere dag opnieuw”, schetst de Coa-woordvoerster de praktijk. Zo is allereerst het aantal benodigde slaapplekken van te voren lastig in te schatten, net als het aantal slaapplekken dat wordt aangeboden. Andere zaken spelen ook een rol. Is er eigenlijk wel bus- of taxivervoer te regelen naar de wél beschikbare slaaplocaties? En wie kunnen we waar naar toe sturen? “Sommige plekken lenen zich beter voor gezinsopvang, andere zijn weer juist heel goed voor alleengaanden.” Het is puzzelen met veel onzekerheden, waar het COA zich onmogelijk op kan voorbereiden.

Ook de afstand naar een slaapplek speelt een rol. Zo waren er in de nacht van vrijdag op zaterdag voldoende plekken geregeld, maar zo’n veertig asielzoekers weigerden in de bus te stappen. Want in vluchtelingenkringen gaat het hardnekkig fabeltje rond dat wie vroeg voor de poorten van Ter Apel staat, snel wordt geholpen.

Lees ook:

Een week in Ter Apel: de chaos is gebleven, voor asielzoekers en medewerkers

Een week lang verbleef verslaggever Johan van Heerde bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het provisorische kamp op het grasveld is verdwenen, maar de situatie is wel totaal onoverzichtelijk geworden. Ondertussen piept en kraakt de organisatie. Een slotstuk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden