Besmettingen

Het coronavirus rukt verder op in nertsenfarms: nu al 23 besmette boerderijen

Beeld ANP

Opnieuw is een nertsenfokkerij besmet met het coronavirus. De teller staat nu op 23 besmette nertsenfarms, terwijl de besmetting onder mensen onder controle is. 

De besmette farm staat in het Brabantse Aarle-Rixtel. Ook dit keer worden alle nertsen, zo’n tweeduizend diertjes, afgemaakt.  De voorzitter van de veiligheidsregio Brabant Zuidoost pleitte eerder voor het preventief ruimen van alle nertsenfarms, om verdere verspreiding van het virus te beperken, ter bescherming van mens én dier. Over vier jaar is het sowieso voorbij met de nertsenfokkerij in Nederland, besloot de politiek zes jaar geleden. Het slachten van de dieren voor hun vel wordt als onethisch gezien. 

Minister Schouten (landbouw) acht gedwongen stop van de bedrijfstak juridisch onhaalbaar, schreef ze de Tweede Kamer. Wel bestudeert ze de compensatiemogelijkheid voor wie vrijwillig zijn bedrijf beëindigt. Nertsenfokkers wier bedrijf nu wordt geruimd, krijgen ook compensatie, mede om te voorkomen dat ze een doorstart maken. 

Vatbaar beestje

Nertsen zijn vatbaar voor het coronavirus omdat ze eiwitten in hun cellen hebben waaraan het virus zich makkelijk kan hechten. Ook het feit dat de nertsen dicht op elkaar zitten in de fokkerijen zorgt ervoor dat de verspreiding snel kan gaan. Hoewel er vaker dieren worden besmet door mensen dan andersom, zijn er ook al enkele gevallen bekend waarin de nerts het virus heeft overgedragen op een mens.

Het is wel aannemelijk dat de eerste nertsen op de fokkerijen zijn besmet door mensen. Dit omdat de steeds scherpere voorzorgsmaatregelen gelden en er nauwelijks meer contact is tussen de verschillende nertsenfarms.

Lees ook:

Alweer nertsenfarm besmet, hoe kan dat?

Een tegenvaller, noemen experts de twintigste uitbraak op een nertsenfarm. De NVWA gaat strenger controleren.

De opkomst en neergang van de nertsenfarm

De uitbraak van corona versnelt het einde van de Nederlandse nertsenhouderij. Voor de fokkers van de pelsdieren is dat niet alleen maar negatief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden