UpdateCoronavirus in Nederland

Het coronavirus krijgt steeds meer grip op Nederland

null Beeld ANP
Beeld ANP

In alle provincies zijn nu besmettingen geconstateerd. De uitbraak legt het leven in Nederland steeds meer lam.

Johan van Heerde

Dat de uitbraak van het nieuwe coronavirus Nederland stapje voor stapje meer in zijn greep krijgt, bleek gisteren. Niet alleen groeide het aantal door het RIVM vastgestelde besmettingen met 121 naar 503 mensen, de snelste groei in één dag tot nu toe, en overleed een vijfde Nederlander aan de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus. Ook heeft het coronavirus zich nu verspreid over het hele land. Gisteren werd bekend dat er in de provincie Groningen twee besmette personen zijn, een 21-jarige student uit Groningen en een vrouw van 62 uit Nieuwe Pekela. Tot nu toe was er in Groningen nog geen besmetting vastgesteld.

Bijna de helft van de Nederlandse gemelde besmettingen (223) zijn in Noord-Brabant. Volgens het RIVM is de forse toename van het aantal meldingen daar onder meer te wijten aan een groot zorgonderzoek dat in de provincie is gedaan. Op de cijfers van het RIVM moeten mensen zich overigens niet blindstaren: mensen met lichte klachten of huisgenoten van gemelde gevallen worden niet meer getest. Daardoor ligt het totale aantal besmettingen in Nederland hoger dan wordt gemeld.

Ondertussen sluiten meer en meer en meer organisaties en evenementen hun deuren om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. En bijna 1700 Nederlandse bedrijven hebben zoveel last van de uitbraak dat ze bij het ministerie werktijdverkorting hebben aangevraagd voor hun personeel. Van die aanvragen zijn er ruim driehonderd toegewezen, over zo’n 1200 aanvragen moet nog worden beslist.

Quarantaine in Vietnam: de wanhoop nabij

Een groep van 25 Nederlandse toeristen zit in quarantaine in Vietnam. Alle reizigers maken deel uit van een gezelschap dat onderweg was met Kras Reizen. Zij zaten op een binnenlandse vlucht met een persoon die mogelijk besmet is met het virus. Enkele Nederlanders laten via diverse media weten dat de situatie in Vietnam erbarmelijk is. Tegen het ANP zegt Naomie Theeuwes (25) dat er in het quarantainegebouw muizen en ratten zijn en het sanitair er belabberd is. Ook ontbreekt soms stromend water, zeep en schone handdoeken. ­Volgens de Nederlanders vertoont niemand ziekteverschijnselen, maar zijn er zorgen omdat er telkens nieuwe reizigers worden ­ondergebracht in het gebouw. Theeuwes vertelt dat iedereen weg wil en dat er een grimmige sfeer hangt: “Er zijn gevoelens van wanhoop”. Wanneer de Nederlanders naar huis kunnen, is onduidelijk. Tui, moederbedrijf van Kras, erkent dat de plek waar de groep zit niet geschikt is voor ­reizigers.

De voorlopige sluiting van de Tweede Kamer voor bezoekers staat misschien wel symbool voor de grip van het virus op de dagelijkse gang van zaken in Nederland. Het besluit viel het Kamerbestuur zwaar, zei Kamervoorzitter Khadija Arib, omdat de Kamer een ‘open huis’ is, het handelsmerk van onze democratie. Dat Kamerdebatten openbaar zijn, staat opgenomen in de Grondwet. Doordat de debatten tegenwoordig via internet te volgen zijn, wordt die wet overigens niet overtreden.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Treuzel niet met maatregelen

Hoewel het aantal besmettingen in Den Haag vergeleken met plaatsen in Noord-Brabant nog meevalt, gaan de deuren van de Tweede Kamer toch dicht. Voorzitter Arib hoopt dat het parlement zo een voorbeeldfunctie vervult richting de rest van Nederland: treuzel niet met maatregelen die noodzakelijk zijn om verdere verspreiding van het virus zo goed mogelijk in te dammen.

Eerder op de dag ging een streep door de laatste dagen van de internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht. Nadat een handelaar positief was getest op het nieuwe coronavirus besloot de organisatie de deuren te sluiten. Tefaf, een van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld, zou nog de hele week duren. “We hebben de veiligheid nu nog in de hand, maar we willen niet meer voor onaangename verrassingen komen te staan”, zei Tefaf-voorzitter Nanne Dekking tegen de regionale omroep 1Limburg. Uit angst voor het virus trok de beurs tot nu toe veel minder bezoekers.

WHO: Er is sprake van een pandemie

Het hoge woord is er uit, er is sprake van een pandemie. Dit zei de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag over de uitbraak van het coronavirus.

Het virus heeft zich naar 114 landen verspreid met meer dan 118.000 zieken en bijna 4300 doden tot gevolg. De WHO heeft erg geaarzeld om het nieuwe coronavirus tot pandemie te bestempelen. Ghebreyesus deed het toch, vanwege de alarmerende verspreiding van het virus. Maar ook omdat te veel landen er te weinig tegen doen, nalatig zijn. “We luiden de noodklok nu luid en duidelijk”, zei de WHO-chef.

Het tij is nog te keren, volgens Ghebreyesus “als landen actief gaan opsporen, testen, behandelen, isoleren, ziektegevallen volgen en de bevolking mobiliseren mee te werken.”

De WHO verstaat onder een pandemie een wereldwijde verspreiding van een nieuwe ziekte die grote aantallen mensen treft over vele landen en continenten. Ghebreyesus waarschuwde dat er nog nooit eerder een pandemie is geweest veroorzaakt door een coronavirus.

Na China, waar het virus enigszins op zijn retour lijkt te zijn, zijn Iran en Italië op dit moment de nieuwe grote brandhaarden met veel besmettingen en mensen die aan de ziekte overlijden. Het hoofd van het Amerikaanse Centrum voor ziektebestrijding en preventie, Robert Redfield benoemde de verschuiving van de coronaverspreiding. “Om er maar geen doekjes om te winden, Europa is nu het nieuwe China.”

China maakt zich zorgen over de terugkeer van het virus via het buitenland. Van de 24 nieuwe gevallen in China woensdag kwamen er vijf mensen uit Italië en een uit de Verenigde Staten. China kondigde aan dat alle buitenlanders die vanaf nu China binnenkomen veertien dagen in quarantaine moeten.

Druk op de zorg

In de gezondheidszorg klinken steeds alarmerender berichten. Verschillende ziekenhuizen zeggen operaties af en de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’s) zeiden gisteren tegen Nu.nl onder grote druk te staan. Ze roepen daarom geneeskundestudenten en artsen op om te helpen in de strijd tegen het oprukkende virus. Teams van de GGD’s voeren in Nederland coronatesten en contactonderzoek uit.

Bloedbank Sanquin vreest een tekort aan bloed doordat donors het zekere voor het onzekere nemen en thuisblijven. De bloedbank heeft normaliter voor zeven dagen voorraad in huis om ziekenhuizen van bloed te kunnen voorzien. Nu is er nog genoeg voor ruim drie dagen. De bloedbank roept gezonde donors op bloed te geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden