Jaarverslag

Het College voor de Rechten van de Mens maakt zich grote zorgen om de vrijheid van meningsuiting

Een groep boeren reed onlangs met hun tractor naar het huis gekomen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze demonstreerden tegen de stikstofplannen. Beeld ANP
Een groep boeren reed onlangs met hun tractor naar het huis gekomen van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze demonstreerden tegen de stikstofplannen.Beeld ANP

De vrijheid van meningsuiting, daarover maakt het College voor de Rechten van de Mens zich dit jaar het meest zorgen.

Willem Schoonen

Debat moet steeds meer wijken voor scheldpartijen, on- en offline, (doods)bedreiging en zelfs fysiek geweld. Politici, wetenschappers, journalisten, bloggers, vloggers en columnisten hebben hiermee te maken, maar het treft ons allemaal.

Zo beargumenteert voorzitter Jacobine Geel de keuze van het College voor de Rechten van de Mens om vrijheid van meningsuiting het thema te maken van zijn nieuwe jaarverslag. Dat verschijnt donderdag, nadat woensdag de actualiteit van het thema nog eens werd onderstreept met het bericht dat verscheidene politici niet naar de boerenmanifestatie in Stroe afreisden omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Eerder moest viroloog Marion Koopmans om dezelfde reden afzien van deelname aan een festival, en kreeg minister van natuur en stikstof Christianne van der Wal thuis bezoek van boze boeren. Maar het absolute dieptepunt, aldus het College, was de moord op Peter R. de Vries.

Den Haag moet vaart maken

Het College doet aanbevelingen aan verschillende partijen om deze trend te keren. Zo zou de overheid een coördinerend bewindspersoon moeten aanwijzen om deze vormen van agressie en intimidatie tegen te gaan. En politici en bestuurders zouden het goede voorbeeld moeten geven en de veiligheid van journalisten en wetenschappers niet in gevaar moeten brengen door publiekelijk te twijfelen aan hun integriteit en geloofwaardigheid.

Verder zou het mogelijk moeten worden om adresgegevens van media-actoren af te schermen bij Kamer van Koophandel en Kadaster. En Den Haag zou vaart moeten maken met de wet die het delen van persoonsgegevens strafbaar stelt als het doel daarvan is te intimideren.

Verder moet de overheid investeren in bewustwording en burgers wijzen op hun verantwoordelijkheid voor een veilig publiek debat. Voor justitie zou opsporing en vervolging van agressieve en intimidatie jegens media-actoren prioriteit moeten worden.

Verantwoordelijkheden en verplichtingen van platformbedrijven moeten duidelijker geregeld worden, vindt het College, met oog voor een balans tussen de vrijheid van meningsuiting en het tegengaan van agressie en intimidatie. Platformbedrijven zouden volledige openheid moeten geven over hun beleid, strafbare uitlatingen jegens media-actoren onmiddellijk moeten verwijderen, net als hun adresgegevens en andere persoonlijke informatie als die op hun kanalen wordt gedeeld, aldus het College.

Lees ook:

Intimidatie (ook door eigen collega’s) doet wetenschappers zwijgen

Wetenschappers worden huiverig na intimiderende reacties op hun publieke optredens. Intimidatie via sociale media, maar ook van eigen collega’s en bestuurders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden