ReportageJongerencentra

Het buurthuis blijft ’s avonds gelukkig wel open. ‘Daardoor vliegen jongeren minder snel uit de bocht’

Voor jongerencentra, zoals De Stek in Velsen-Noord, geldt de avondlockdown in tegenstelling tot vorig jaar niet. Beeld Patrick Post
Voor jongerencentra, zoals De Stek in Velsen-Noord, geldt de avondlockdown in tegenstelling tot vorig jaar niet.Beeld Patrick Post

Jongerencentra mogen na vijf uur wel openblijven. In Velsen-Noord zijn ze er blij mee. Vorig jaar ging het daar mis, juist toen het lokale jongerencentrum dicht was. ‘De overlastcijfers zijn altijd laag als wij open zijn.’

Floris Akkerman

Gelach, gejoel en gegiechel klinkt uit een ruimte van jongerencentrum de Stek in Velsen-Noord. Het is zeven uur ’s avonds, de avondlockdown is twee uur daarvoor ingegaan. Negen meiden van 13 tot 20 jaar spelen een kaartspel. Op de achtergrond klinkt muziek uit een speaker. Jongerenwerker Lars Steeneken heeft alvast op een groot scherm een Champions League-­wedstrijd aangezet. “Dit is voor als de jongens straks komen.”

Steeneken (37) ontving na de persconferentie van 26 november appjes van zijn jongeren. Bij de verscherping van de coronamaatregelen, en daarmee de avondlockdown, hadden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van volksgezondheid niks gezegd over jongerencentra. Vier dagen bleef de Stek in het Noord-Hollandse dorp dicht. “Gaan we nou open?”, kreeg Steeneken als voornaamste vraag. Toen volgde alsnog het besluit dat jongerencentra na vijf uur open mogen zijn. Cruciaal, vindt Steeneken.

Het gaat erom dat de jongeren elkaar in coronatijd fysiek kunnen ontmoeten, verklaart Steeneken – donkere kleren, getrimde baard, sneakers. “Ze moeten zich kunnen ontladen. Er gaat zoveel om in het hoofd van een jongere in coronatijd. Er is niet veel mogelijk en tegelijkertijd ervaren ze druk om op school te presteren.”

Er heerst verveling onder hen door de beperkingen, zegt Steeneken. Verder frustratie en irritatie over het gebrek aan positieve vooruitzichten. Hoe lang gaat deze periode duren? Dat zorgt voor stress, ziet hij. “In extreme vorm leidt dit tot rellen, klooien, blowen op straat, maar ook eenzaamheid. Doordat dit jongerencentrum open is, vliegen ze minder snel uit de bocht. De overlastcijfers zijn altijd laag als wij open zijn.”

De meiden spelen het ene kaartspel na de andere. Het plezier spat van hun gezichten af. Rond half negen druppelen de jongens van 16 jaar en ouder uitgelaten binnen. Ze begroeten Steeneken hartelijk en spelen tafeltennis of praten bij. Sommigen blowen buiten. Er wordt baklava uitgedeeld.

Mohamed Awad (18) staat op het punt een burger te bestellen. Hij krijgt energie van de avonden in de Stek. “Het is hier niet saai. Anders zou je met een groepje wat drinken en hangen bij de supermarkt en voor geluidsoverlast zorgen.”

Die supermarkt, de Dekamarkt vierhonderd meter verderop, raakte beschadigd bij vuurwerkrellen eind december vorig jaar. Andere gemeenten hadden toen eveneens te maken met rellen. Ook toen was er corona en een vuurwerkverbod, net als dit jaar. De ME moest er in Velsen-Noord aan te pas komen om rust te brengen.

Op deze doordeweekse avond is het stil bij de Dekamarkt. Twee handhavers rijden er vandaan op hun mountainbikes. Ze controleren op het afsteken van vuurwerk. In het besluit van brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland en het ministerie van volksgezondheid om jongerencentra open te houden na vijf uur staat benadrukt dat richting oud en nieuw er genoeg vertier in de wijk moet zijn als alternatief voor het afsteken van vuurwerk.

Coronafrustratie en meeloopgedrag

Tijdens de rellen van eind december was de Stek vanwege vakantie dicht, al ging het werk op straat door. Onder de rellende jongeren zaten bekenden van Steeneken. Er is een verband tussen de sluiting en de onrust, geeft hij toe. Maar dit vertelt niet alles. “Sommigen zien vuurwerk afsteken als een verworven recht. Zo’n verbod voelt alsof een hobby wordt afgepakt. Dat zorgt voor frustratie. Anderen ontlenen status aan de rellen: kijk eens wat ik durf. Er is coronafrustratie doordat je niet veel mag en er is meeloopgedrag.” Hij benadrukt dat de meeste jongeren van buiten Velsen-Noord kwamen, zij waren uit op sensatie.

Dit jaar blijft de Stek wel open richting oud en nieuw. Hamza el Gourari (17) kent de jongens van de Stek die meededen aan de rellen, vertelt hij boven een bak kapsalon. Hij begrijpt hun frustraties. “Af en toe word je gek van die beperkingen. Sommigen halen dan kattenkwaad uit en van kattenkwaad komt erger. Maar waarom zou je wat slopen? Dat is nergens voor nodig. Het zit niet in mijn karakter om dat te doen.”

Steeneken valt hem bij: “Hamza ziet de consequenties van zijn daden in. Hij is een verantwoordelijke jongen, loopt stage. Anderen hebben minder te verliezen. Wat je doet, hangt af van hoe je op dat moment in het leven staat.”

Lees ook:

Stress, niets te doen en prestatiedruk: bijna de helft van de jongeren lijdt zwaar onder corona

Jongeren hebben het zwaar tijdens de pandemie, stelt een enquête-onderzoek dat tijdens de derde golf werd gehouden. ‘Ook voor kansrijke jongeren is corona bikkelen.’

Eenzaamheid en stress leiden bij kwetsbare jongeren tijdens corona vaker tot blowen en alcoholgebruik

De motieven voor kwetsbare jongeren om drugs of alcohol te gebruiken zijn veranderd door corona, blijkt uit nieuw onderzoek.

Dan maar een beetje risico nemen, Sam (35) organiseert nu thuis feestjes. ‘Ik leef ervan op’

Wie in coronatijd wil feesten doet dat thuis. Waarbij met rookmachines en lichteffecten een club wordt nagebootst. ‘Het is wat uit de hand gelopen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden