Optocht

Het bloemencorso van de Bollenstreek is nu officieel immaterieel erfgoed

Een toeschouwer maakt een foto van de passerende praalwagen tijdens het bloemencorso van de Bollenstreek in 2015.  Beeld ANP
Een toeschouwer maakt een foto van de passerende praalwagen tijdens het bloemencorso van de Bollenstreek in 2015.Beeld ANP

Het Bloemencorso van de Bollenstreek wordt toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Naast de kleurrijke bloemenoptocht treden ook andere culturele tradities, zoals het fanfareorkest, toe tot de Inventaris.

Redactie Trouw

Het Bloemencorso van de Bollenstreek wordt al gehouden sinds 1947 en trekt jaarlijks ruim een miljoen bezoekers. Die liefhebbers kunnen zich nu gesterkt voelen door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, dat vrijdag oordeelde dat het corso moet gaan behoren tot de Inventaris van het centrum. Daarin worden culturele tradities opgenomen die het centrum wil helpen behouden voor volgende generaties.

“Een geweldige pluim voor onze 1500 vrijwilligers”, vindt corsovoorzitter Willem Heemskerk de beslissing van het Kenniscentrum. “Geweldig dat wij met ons met hyacinten, tulpen en narcissen opgetuigde corso onze nationale identiteit weten te versterken en daarmee een visitekaartje voor het bloembollenvak zijn.”

Het bloemencorso werd de afgelopen twee jaar afgelast vanwege het coronavirus. De organisatie hoopt dat de 75ste jubileumversie in 2022 weer met veel publiek gevierd kan worden.

Tot de Inventaris behoren ook Koningsdag en Pride Amsterdam. Tegelijk met het Bloemencorso van de Bollenstreek zijn ook het fanfareorkest, bijenhouden en drukkunst opgenomen in de lijst. Ook andere lokale tradities, zoals het Goors School- en Volksfeest en stoelenmatten in Bakel werden toegevoegd.

Mensen en verenigingen kunnen zelf activiteiten en culturele gebruiken voordragen bij het Kenniscentrum. Met de nieuwe bijschrijvingen beslaat de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland inmiddels ruim 190 vormen van erfgoed.

Lees ook:

Een heel bloemencorso bedenken

Kunstenaar Teun Castelein droomt ervan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden