Cijfers RIVM

Het aantal coronabesmettingen neemt opnieuw toe, reproductiegetal stijgt ook

Drukte in de Amsterdamse Kalverstraat afgelopen weekend.Beeld ANP

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1329 nieuwe meldingen van bevestigde gevallen gekregen. Vorige week waren het er 987, een week eerder 534 en de week daarvoor 432.

Het aantal gemelde ziekenhuisopnames steeg van 19 naar 23 en het aantal doorgegeven sterfgevallen van 7 naar 9. De cijfers komen soms met wat vertraging binnen bij het RIVM. Tussen de nieuwe meldingen kunnen dus gevallen van langer geleden zitten.

Ook de R is gestegen

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, steeg ook. Het is nu 1,40. Dat betekent dat 100 coronapatiënten gemiddeld 140 anderen besmetten, die op hun beurt 196 mensen ziek maken. Vorige week was dit getal 1,29. De manier van berekenen betekent dat het ook net iets hoger of iets lager kan zijn. Die bovengrens van die foutmarge is in de afgelopen week niet veranderd. “Dat geeft aan dat de situatie weinig veranderd is in een week tijd”, aldus het RIVM.

Als het reproductiegetal boven de 1 is, breidt het virus zich uit. Is het getal lager dan 1, dooft de uitbraak langzaam uit. In februari en maart, toen het virus in Nederland opdook en in korte tijd veel mensen ziek werden, lag het reproductiegetal rond de 2.

Meer jongeren besmet

In Noord- en Zuid-Holland stijgt het aantal besmettingen. In Zuid-Holland zijn in de afgelopen twee weken 1024 nieuwe gevallen gemeld. De regio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Zeeland en Midden- en West-Brabant hebben, omgerekend naar het aantal inwoners, de meeste positieve tests in de afgelopen weken. In het noorden van het land blijft het aantal coronagevallen laag.

Het aantal nieuwe gevallen onder jongeren neemt sterker toe dan bij ouderen. Vooral onder twintigers en dertigers is een stijging te zien. Bij 70-plussers blijft het aantal nieuwe gevallen laag.

Percentage positieve tests blijft gelijk

Het RIVM zegt dat er 133 lokale uitbraken zijn. Vorige week waren dat er 96. Bij zo’n cluster kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband worden gebracht. De meeste clusters ontstaan thuis, wanneer gezinsleden of andere huisgenoten elkaar aansteken. Maar volgens het RIVM stijgt ook “het aantal besmettingsclusters dat het gevolg is van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding”.

Het aantal uitgevoerde tests steeg. Tussen 20 en 26 juli hebben 111.764 mensen zich laten testen. De week daarvoor deden 88.886 mensen dat. Het percentage positieve gevallen bleef gelijk, op 1 procent.

Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij 53.374 mensen. Van hen werden 11.919 opgenomen in ziekenhuizen. Het officiële dodental staat nu op 6145.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden