Valse bekentenis

Herzieningsverzoeken 'Arnhemse villamoord' ingediend

De advocaten Paul Acda en Geert-Jan Knoops hebben bij de Hoge Raad herzieningsverzoeken ingediend voor twee van de negen veroordeelden in de zogeheten Arnhemse villamoord. De basis voor de verzoeken wordt gevormd door het intrekken van valse bekentenissen van een van de verdachten. Het onderzoek moet worden heropend, vinden de advocaten, omdat de veroordelingen het rechtstreekse gevolg zijn van die bekentenissen.

De geruchtmakende zaak draait om een overval op een villa in Arnhem op 2 september 1998, waarbij de 63-jarige bewoonster werd doodgeschoten. De vrouw had op dat moment bezoek van een 33-jarige vrouw. Beiden werden gedwongen op bed te gaan liggen en werden vervolgens beschoten. De bewoonster werd daarbij gedood, de andere vrouw raakte gewond.

In de loop van het inmiddels omstreden politieonderzoek werden negen mannen gearresteerd. De rechter veroordeelde hen tot straffen van vijf tot twaalf jaar. De veroordeling berustte vooral op de bekentenissen van twee verdachten, die ook de andere mannen als betrokkenen aanwezen.

Onderzoekers van het Project Gerede Twijfel van de Universiteit van Maastricht concludeerden in 2014 al dat de bekentenissen vals waren en op tafel waren gekomen door sturende, intimiderende en onzuivere verhoortechnieken van de recherche. Ook bleken door de recherche opgemaakte processen-verbaal van verhoren niet te kloppen.

Nader onderzoek op last van de procureur-generaal bij de Hoge Raad leidde tot min of meer gelijkluidende bevindingen van de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS). De veroordelingen zijn niet meer houdbaar, concludeerde de ACAS.

Een van de bekennende verdachten maakte vervolgens aan de betrokken advocaten kenbaar dat hij spijt had van zijn bekentenissen en een nieuwe verklaring wilde afleggen. Daarin zegt hij dat hij tijdens de verhoren onder druk is gezet en is bedreigd en dat hij heeft bekend om van het verhoor af te zijn. De man liet zich in soortgelijke bewoordingen uit in een in januari uitgezonden documentaire over de zaak. In de film zijn ook videofragmenten van verhoren opgenomen, die de stellingen van de de veroordeelde lijken te onderschrijven.

"Met het indienen van het herzieningsverzoek is een grote stap gezet in het krijgen van gerechtigheid voor de mannen die nu meer dan negetien jaar gevochten hebben om hun onschuld te bewijzen", stellen Acda en Knoops. Herzieningsverzoeken van de andere veroordeelden volgen nog, zeggen zij.

Lees ook: 

Is er informatie verzwegen in de zaak rond de Arnhemse villamoord? Vier vragen

Bij het onderzoek naar de ‘Arnhemse villamoord’ is informatie verzwegen voor de rechter, blijkt uit een documentaireserie van de KRO-NCRV. Vier vragen over de twintig jaar oude zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden