Leenstelsel

Hele Kamer stemt voor terugkeer van de basisbeurs

Studenten tijdens een demonstratie tegen de basisbeurs vorig jaar. Beeld ANP / Sabine Joosten
Studenten tijdens een demonstratie tegen de basisbeurs vorig jaar.Beeld ANP / Sabine Joosten

De voltallige Tweede Kamer heeft, zoals verwacht, ingestemd met de herinvoering van de basisbeurs. Vanaf volgend collegejaar komt er vrijwel zeker een einde aan het door studenten verfoeide leenstelsel.

Redactie Trouw

Studenten hebben alleen recht op een basisbeurs als de tijd die normaliter staat voor een studie nog niet voorbij is. Deze ‘nominale studieduur’ is vaak vier jaar en bij sommige studies ook vijf of zes jaar. Daardoor loopt een deel van de studenten de beurs mis: wie een studie heeft van vier jaar en in september begint aan het vijfde studiejaar ontvangt geen maandelijks geldbedrag.

Koopkrachtverlies

Bij hun ouders wonende studenten zullen 110 euro per maand ontvangen, hun studiegenoten die op zichzelf wonen 275 euro. Uitwonende studenten krijgen tijdelijk 164 euro bovenop dit bedrag. Zo worden zij gecompenseerd voor koopkrachtverlies vanwege de hoge prijzen van boodschappen en energie. Kinderen van ouders met een laag inkomen hebben ook nog recht op een aanvullende beurs van maximaal 416 euro. Hoe hoog het bedrag dat ze krijgen precies is, hangt af van het inkomen van de ouders en de grootte van het gezin.

Hoewel de wet nog langs de Eerste Kamer moet en dus nog niet officieel af is, gaat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) studenten er al over informeren. Op de website van de organisatie komt een tool waarmee studenten kunnen bekijken waar ze recht op hebben. Ook gaat de overheidsinstantie studenten informeren via hogescholen en universiteiten en door online seminars te organiseren. Na goedkeuring van de senaat zal DUO studenten ook persoonlijk aanschrijven.

Teleurstelling

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageerde met gemengde gevoelens. Volgens voorzitter voorzitter Joram van Velzen is het op zich positief dat de Tweede Kamer dinsdag heeft gestemd voor herinvoering van de basisbeurs, en daarmee voor afschaffing van het leenstelsel, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “Maar we voelen ook teleurstelling. Een groep mensen zit, als ze afgestudeerd zijn, nog jarenlang aan extra hoge schulden vast. Ze kunnen moeilijk een huis vinden. En de compensatie voor hen is te laag”

Volgens Van Velzen zijn de studenten die onder het leenstelsel vielen ongeveer 14.000 euro meer kwijt dan de ‘basisbeursstudenten’: “Nu krijgen ze 1400 euro als compensatie. We weten niet precies hoeveel mensen in de pechgeneratie vallen, maar waarschijnlijk moet er nog een paar miljard euro bij. Dat werkt niet alleen positief voor deze studenten, maar is ook een investering in de maatschappij, daar hebben we allen baat bij.”

De LSVb heeft momenteel geen protesten gepland staan om een hogere vergoeding voor elkaar te krijgen. “We kijken met een schuin oog naar de Eerste Kamer. Ook hopen we dat er bij de voorjaarsnota meer geld beschikbaar komt. Enkele partijen hebben gezegd dat de compensatie omhoog moet. Laat maar zien dan.”

Lees ook:

Cynisch, vrijwilligerswerk als tegenprestatie voor de basisbeurs

Het voorstel om studenten vrijwilligerswerk te laten doen is onbarmhartig en slaat de plank twee keer mis, vindt Matthias Rekers, student politieke geschiedenis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden