Wethouder Albert Vader, burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen, commissaris van de Koning Han Polman van de provincie Zeeland en gedeputeerde Dick van der Velde staan de pers te woord op het ministerie van Defensie. De Zeeuwse bestuurders hadden een overleg met staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) over de commotie rond de marinierskazerne.

Mariniers

Heerma (CDA): compensatie Vlissingen meer dan 'zak geld'

Wethouder Albert Vader, burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen, commissaris van de Koning Han Polman van de provincie Zeeland en gedeputeerde Dick van der Velde staan de pers te woord op het ministerie van Defensie. De Zeeuwse bestuurders hadden een overleg met staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) over de commotie rond de marinierskazerne. Beeld ANP

De beloofde compensatie van het kabinet aan de provincie Zeeland nu de marinierskazerne in Doorn officieel niet naar Vlissingen verhuist, moet niet alleen financieel zijn, vindt CDA-voorman Pieter Heerma. "Dit los je niet op met een zakje geld." Het kabinet moet iets regelen "dat raakt aan het houden en creëren van werkgelegenheid".

Het kabinet heeft een "plicht" goed te compenseren, stelt de fractievoorzitter in WNL op Zondag. "Dat is zeer terecht. Er zijn kosten gemaakt, er zijn verwachtingen gewekt." Hoe dit is gegaan verdient "zacht gezegd niet de schoonheidsprijs", zegt Heerma.
De marinierskazerne in Doorn verhuist niet naar Vlissingen maar naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn, bevestigde staatssecretaris Barbara Visser na afloop van de ministerraad. Dat zal niet eerder dan in 2025 gebeuren.

Visser wijst een speciale gezant aan die in overleg moet treden met Zeeland over compensatie. Als het aan Heerma ligt, regelt het kabinet "iets dat met bedrijvigheid te maken heeft".

Verder wil hij dat het kabinet openheid geeft over de gang van zaken. Vanuit zowel coalitie- als oppositiepartijen in de Tweede Kamer kwam al felle kritiek op het "geklungel" van het kabinet.

Lees ook: 

In Nieuw Milligen is alleen het enige restaurant opgetogen om komst marinierskazerne

In Nieuw-Milligen is men gelaten onder de komst van de mariniers. Uitzondering is de eigenaar van het enige restaurant in het dorp.

Den Haag vernedert Zeeland. Dom! Want de periferie moet nog een hoop randstedelijke problemen oplossen

De aan Zeeland beloofde marinierskazerne gaat er wat Defensie betreft niet komen. Daarmee schiet het kabinet in eigen voet, want de ‘periferie’ is straks hard nodig bij het oplossen van randstedelijke problemen. ‘Hier ontstaat de kloof van de toekomst.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden