Coronamutatie

Heel Lansingerland door de coronateststraat om Britse coronamutatie

Een meisje heeft een knuffel gekregen nadat ze is getest op het coronavirus in het dorp Bergschenhoek. In de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland verspreidt de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich rond een basisschool in het dorp. Binnen een paar weken zijn dertig besmettingen vastgesteld. Beeld ANP
Een meisje heeft een knuffel gekregen nadat ze is getest op het coronavirus in het dorp Bergschenhoek. In de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland verspreidt de extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich rond een basisschool in het dorp. Binnen een paar weken zijn dertig besmettingen vastgesteld.Beeld ANP

Alle 63.000 inwoners van Lansingerland krijgen vanaf morgen een oproep zich te laten testen. Lansingerland is de gemeente waar eerder op een basisschool de Britse variant van het coronavirus werd gevonden. Het is voor het eerst in Nederland dat de GGD op zo’n grote schaal inwoners test.

Marco Visser

Alle 63.000 inwoners van Lansingerland krijgen vanaf morgen een oproep zich te laten testen op het coronavirus. In die gemeente werd op een basisschool de Britse variant van het virus gevonden. Voor het eerst test de GGD op zo’n grote schaal.

Eind november begon de GGD Rotterdam-Rijnmond aan een onderzoek naar een besmetting met corona op de Willibrordschool in Bergschenhoek, gemeente Lansingerland. Rond de kerstdagen bleek dat sommige leerlingen en medewerkers de Britse variant hadden opgelopen. Die is besmettelijker dan de reguliere variant, stelden de Britten al eerder vast. Reden voor een grootschalig onderzoek waarbij 750 personen rond de school werden getest. 75 van hen bleken positief. In 40 procent van de gevallen betrof het besmetting met de Britse variant.

Indexpatiëntenn

De uitkomsten van het onderzoek onder de inwoners van Lansingerland (ouder dan twee jaar) is belangrijk in de discussie over de heropening van de basisscholen. Allereerst wil de GGD meer zicht krijgen op waar het virus circuleert, zegt Saskia Baas, de directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond. “Een tweede doel is de verspreiding vertragen, en het liefst stoppen. We willen ook beter begrijpen hoe de transmissie gaat.”

Kinderen in de basisschoolleeftijd zorgen voor minder verspreiding van het virus dan volwassenen, al zijn er onderzoeken die aantonen dat het zicht op de rol van kinderen onder de twaalf jaar slecht is. Na Duits bloedonderzoek troffen onderzoekers vaker antistoffen aan bij kinderen dan zij op basis van officiële besmettingscijfers hadden verwacht. Ook zijn kinderen binnen het huishouden geregeld de indexpatiënt. Met de indexpatiënt wordt hier bedoeld: degene die het virus het gezin in brengt.

Kleinere longen

De nieuwe variant zorgt in Engeland voor meer besmettingen onder kinderen. “Verhoudingsgewijs zien we in Engeland dat kinderen het virus meer verspreiden”, zegt viroloog Marion Koopmans van de Erasmus Universiteit. “Een verklaring daarvoor is wellicht dat Engeland al even in een lockdown verkeerde terwijl de scholen nog open waren.” In Nederland is die situatie anders. Hier zijn de scholen gesloten toen premier Rutte halverwege december de lockdown afkondigde.

Helemaal eens is de wetenschap het nog niet, al staat vast dat kinderen besmettelijk zijn. Maar in welke mate? Jonge kinderen hebben kleinere longen en kunnen dus minder virus verspreiden. Daarbij ontwikkelen zij nauwelijks klachten, waardoor ze het virus minder verspreiden dan volwassenen. “Bij de Britse variant zien we dat de infectie meer virus produceert in de neus”, zegt Koopmans. “Dat verhoogt het risico op besmettelijkheid. De vraag die wij onderzoeken is of kinderen vaker klachten hebben door de nieuwe variant. Meer klachten helpen mee bij de verspreiding. Bij kinderen damt de afweer het virus ook sneller in. Zij raken de infectie sneller kwijt en zijn dus minder lang besmettelijk. Hoe dat zit met de nieuwe infectie weten we niet. Dit nemen we mee in het onderzoek.”

De Zuid-Afrikaanse variant

De GGD in Rotterdam-Rijnmond zal vanaf woensdag tot 5000 inwoners van Lansingerland per dag testen. Na twaalf dagen kunnen alle inwoners zijn getest. Dit soort grootschalige onderzoek, waarbij gehele bevolkingsgroepen worden getest, is eerder uitgevoerd in onder andere Luxemburg, Liverpool en Slowakije. De resultaten bieden niet alleen inzicht in de verspreiding, maar helpen ook om verdere besmettingen te voorkomen. Zo zal de GGD er geïnfecteerde inwoners uitvissen die nu zonder klachten rondlopen maar het virus wel verspreiden.

Bij de inwoners met een positieve test kijkt het Erasmus MC welke variant zij bij zich dragen; de reguliere, de Britse of de Zuid-Afrikaanse die ook al in Nederland is aangetroffen.

Lees ook:

Anderhalve meter blijft ook voor Engelse variant voldoende

Beelden uit Engeland van overvolle ziekenhuizen doen denken aan de Italiaanse wanhoop op de ic’s in maart vorig jaar. De Italiaanse toestanden kwamen niet, ook omdat Nederland gedisciplineerd in lockdown ging. Die discipline is nu verdwenen. Doet Nederland wel genoeg om Britse taferelen te voorkomen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden