Raambezoek

‘Harteloos coronahek’ leidt tot tweespalt in Leeuwarden

Raambezoek in Zandvoort, waar de zesjarige Sophie haar vader in Verzorgingshuis Nieuw Unicum een hart onder de riem komt steken.Beeld BSR Agency

Een hek voor revalidatiecentrum Noorderbreedte in Leeuwarden scheidt bezoekers van patiënten. Dat beroert de gemoederen. Maar voorlopig blijft het staan.

De stoelen op het terras staan opgestapeld tegen de muur. Een verpleegkundige schuift haastig een gordijn dicht. Er is geen mens te zien op het terrein van revalidatiecentrum Noorderbreedte in Leeuwarden. Raambezoekers worden sinds vrijdagmiddag op afstand gehouden door een hek. 

Dat roept emotionele reacties op. Zoals van journalist Auke Zeldenrust. Op de voorpagina van de Leeuwarder Courant deed hij maandag zijn relaas. ‘Harteloos hek’, stond erboven. Hij vertelt dat hij vrijdagmorgen buiten over het terrein naar de kamer van zijn moeder (92) loopt. Het raam gaat op een kiertje en ze praten even met elkaar. Een klein lichtpuntje voor haar, nu bezoek verboden is. ’s Middags wil hij haar nog even gedag zeggen bij het raam. Maar tot zijn verbijstering ontneemt een geplaatst hek hem die mogelijkheid. Omdat ‘een enkeling’ zich niet aan de regels hield. Zo werden er handen geschud. Zeldenrust geeft toe dat dit natuurlijk niet kan. Maar een hek? Harteloos vindt hij. Onmenselijk. Het hek belemmert ‘een laatste restje menselijkheid’. ‘Een door glas gescheiden samenzijn wordt mensen nu ontnomen.’

Kwetsbare cliënten

De directie van Noorderbreedte wil niet met de pers praten. Er wordt verwezen naar een ingezonden brief in diezelfde Leeuwarder Courant. Daarin staat dat het binnenterrein wel moest worden afgesloten, omdat bezoekers zich niet hielden aan de richtlijn van 1,5 meter afstand. Ze vormen een besmettingsgevaar voor ‘onze kwetsbare cliënten’, aldus bestuurder ad interim Henri Janssen van Noorderbreedte. Hij zegt de maatregel wel te betreuren. “Er is niets zo moeilijk als niet op bezoek kunnen gaan bij je naaste.” Janssen geeft toe dat hij de naasten wel eerder op de hoogte had moeten stellen van de maatregel.

Niet iedereen is het overigens met journalist Zeldenrust eens. Peter Rauwerda uit Franeker wiens vader (78) in het centrum revalideert vindt een hek ook vreselijk, maar wel nodig. “Als bezoekers zich niet gedragen, zetten ze het leven van mijn vader en de honderd andere patiënten op het spel. Wees daar boos op. De goeden moeten nu eenmaal onder de kwaden lijden.”

Maar Zeldenrust krijgt ook veel bijval. Zoals van Antsje de Jong uit Leeuwarden. Zij is van huis uit verpleegkundige en 35 jaar werkzaam in de zorg, nu als trainer. “Een hek is onnodig. Hoe kom je op het idee?” Er zit een behoefte achter het feit dat mensen regels overtreden, stelt ze. “Contact met naasten is namelijk van wezenlijk belang. Daarover moet je als instelling in gesprek.”

De Jong vraagt zich toch al af of bezoek een groter risico vormt op besmetting dan verzorgend personeel. “Dat heeft immers ook veel contacten, thuis, met kinderen en een partner die ook weer contacten heeft.” De oplossing is volgens haar om medewerkers te testen op corona. Ook pleit ze voor een soepeler regime of een ‘intelligente lockdown voor verpleeghuizen’. 

Hartverscheurend

“Laat per cliënt één contactpersoon op bezoek komen. Die moet getest worden en zijn eigen kring zo klein mogelijk houden.” Dat hoeft volgens haar niet zo ingewikkeld te zijn. “Dat zijn mensen die zelf tussen de zestig en tachtig jaar zijn en zitten nu vaak ook al thuis.” Ze beklemtoont dat bewoners in verpleeghuizen bezig zijn aan het laatste stukje van hun leven. “Als je dan afgesneden bent van je dierbaren is dat hartverscheurend. Geef ze daarom kleur aan deze laatste periode en help ze hun leven goed af te ronden.”

Zeldenrust hoopt dat de directie het hek wil verwijderen en een andere oplossing zoekt. Hij oppert dat het hek wellicht op anderhalve meter van de ramen kan worden geplaatst. Maar een woordvoerder laat weten dat dit niet aan de orde is. “Het hek blijft staan.”

Lees ook:

Roep om versoepeling van bezoekverbod verpleeghuizen: ‘Mensen gaan kapot aan deze situatie’

Moeten bewoners van verpleeghuizen langer leven in eenzaamheid, of mogelijk korter met bezoek en aandacht én een risico op corona?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden