Boekenrel

Harper Collins laat omstreden Anne Frank-boek toch in Amerikaanse boekhandels liggen

Het Anne Frank-huis in Amsterdam, voor de covidpandemie. De Joodse familie Frank zat hier ondergedoken tot zij verraden en opgepakt werden. Beeld Reuters
Het Anne Frank-huis in Amsterdam, voor de covidpandemie. De Joodse familie Frank zat hier ondergedoken tot zij verraden en opgepakt werden.Beeld Reuters
Trouw/ANP

De Amerikaanse uitgever HarperCollins Publishers haalt het boek over het verraad van Anne Frank niet terug. Dat laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. Dinsdag kwamen historici met een kritisch rapport over het boek, waarin ze de theorie dat de Joodse notaris Arnold van den Bergh de vermoedelijke verrader zou zijn van de familie Frank van de hand wijzen.

De Nederlandse uitgeverij Ambo Anthos besloot na het verschijnen van deze analyse het boek direct uit de handel te halen. De Amerikaanse uitgever, die de wereldrechten van het boek bezit, zegt in een verklaring het voorbeeld van de Nederlandse uitgever niet te zullen volgen. “Hoewel we erkennen dat er enige kritiek is geweest op de bevindingen, is het onderzoek gedaan met respect en de grootste zorg voor een uiterst gevoelig onderwerp”, stelt een woordvoerder van HarperCollins.

Het besluit van HarperCollins is een teleurstelling voor Mirjam de Gorter, de kleindochter van Van den Bergh. Zij zei eerder in Trouw te hopen dat het boek zo snel mogelijk wereldwijd uit de handel genomen wordt. Zij voelt zich ‘bedonderd’ door het coldcaseteam, dat Van den Bergh aanwijst als de waarschijnlijke verrader van de familie Frank in de Tweede Wereldoorlog.

‘Verrast en geschokt’

De historici noemen het onderzoek amateuristisch en stellen dat het gebaseerd is op foutief brongebruik en ondeugdelijke argumentatie. Voor hun kritische rapport vonden zij bewijs dat Arnold van den Bergh vanaf februari 1944 was ondergedoken. Volgens hen is het niet logisch dat hij vanuit zijn schuilplaats contact opnam met de Duitsers om anderen te verraden.

De onderzoeksleider van het coldcaseteam, Pieter van Twisk, zei eerder ‘totaal verrast en geschokt’ te zijn dat het boek uit de Nederlandse boekhandels wordt gehaald. Volgens hem wordt de theorie uit het boek door de historici niet onderuit gehaald.

Lees ook:

Historici fileren ‘amateuristisch’ onderzoek naar Anne Frank-verrader

Het boek Het verraad van Anne Frank is deze week onderuitgehaald in een uitgebreid wetenschappelijk rapport. Zo blijkt er wél bewijs te zijn dat de beschuldigde Joodse notaris onderdook.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden