Drugssmokkel

Hardnekkig probleem in de Rotterdamse haven: de smokkelaars die drugs uit containers veiligstellen

Een containerschip komt de haven van Rotterdam binnen. Beeld ANP
Een containerschip komt de haven van Rotterdam binnen.Beeld ANP

De Tweede Kamer laat zich vandaag met rondetafelgesprekken bijpraten over corruptie en criminaliteit in de Rotterdamse haven. Een hardnekkig probleem zijn de smokkelaars die drugs uit containers veiligstellen. Na een aanhouding staan zij vaak weer snel buiten.

Isabel Baneke

Tal van drugscriminelen die worden aangehouden in de Rotterdamse haven, komt weer snel op vrije voeten. De douane en havenpolitie treffen daardoor nogal eens bekende gezichten aan tussen en in containers. Het zogeheten Hit and Run Cargo-team (Harc), een samenwerkingsverband van de douane, opsporingsdienst Fiod, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, greep afgelopen jaar 129 keer mensen in de kraag die zij al eens eerder hadden gearresteerd.

“Er zijn 281 aanhoudingen verricht omdat mensen zich niet konden legitimeren en zich op plaatsen bevonden waar ze niet mochten zijn”, legt officier van justitie Ernst Pols uit. “Maar er zijn 152 unieke personen opgepakt. Dat betekent dat er terugkeerders zijn, mensen die op jaarbasis meerdere malen worden aangehouden in het havengebied.”

Eén man werd maar liefst elf keer betrapt in 2020, zo blijkt uit de jaarcijfers van het Harc. “Hij spant de kroon. Maar anderen werden negen keer gepakt, acht keer, en ga zo maar door.” Het gaat om zogenoemde ‘uithalers’, smokkelaars die proberen om de drugs ongezien en snel uit de containers te halen, en weg te voeren naar opslagplaatsen buiten het Rotterdamse haventerrein.

“Zij worden door een organisatie naar de haven gestuurd, bij wijze van spreken met een briefje met het containernummer in de hand”, zegt Pols. “Hun taak is om de container open te halen en de drugs veilig te stellen, hopelijk met een corrupte havenmedewerker die hen de weg kan wijzen.”

Bananen eten

Lopen zij tegen de lamp met de drugs op zak, dan kunnen ze rekenen op een celstraf. “Dan zijn ze het haasje en komen ze niet snel vrij.” Het probleem is dat het Harc-team of de douane hen vaak tegenkomt en aanhoudt als ze nog niet zo ver zijn. De drugs hebben ze dan nog niet bemachtigd. “In zulke gevallen komen verdachten met de mooiste verhalen om te verklaren waarom zij onbevoegd rondliepen in de haven”, stelt de officier van justitie. “En al weten we dat het leugens zijn, dat ze heus niet naar Engeland wilden reizen of bananen kwamen eten, moeten wij als justitie kunnen bewijzen dat het anders zit en ze betrokken zijn bij de import van verdovende middelen.”

Een lastige taak, zo blijkt. “Vaak staan uithalers na een paar uur weer buiten, krijgen ze hoogstens een geldboete vanwege het overtreden van het blauwe bordje met verboden toegang. Dat werkt natuurlijk niet afschrikwekkend. Voor dat soort lui is hun werk als een loterij zonder nieten, al helemaal als je kijkt wat je kunt verdienen.”

Een jaar opsluiten

De uithalers, veelal mannen tussen de 18 en 25 jaar en van allerlei afkomst, zijn slechts de loopjongens onder de drugscriminelen, legt Pols uit. “Maar ze ontvangen grof geld voor het veiligstellen van coke, bij zo’n uithaal gaat het om duizenden euro’s. Dat maakt het werk aantrekkelijk.”

Het is frustrerend voor het Harc-team, stelt de officier van justitie, om tot wel elf keer dezelfde persoon aan te houden. “Er is nieuwe wetgeving nodig.” Die is in de maak, maar nog niet in werking getreden. Een voorstel ligt bij de Eerste Kamer. “Straks is het mogelijk om mensen die zich onbevoegd op het haventerrein bevinden voor een jaar op te sluiten en voorlopige hechtenis toe te passen. Wanneer? Dat weten we nog niet, de verwachting is ergens dit jaar. Laten we hopen dat het snel gebeurt.”

Jaarcijfers Harc-team

In de haven van Rotterdam is vorig jaar in totaal 40.641 kilo cocaïne onderschept, bijna 7000 kilo meer dan in 2019. Ook werd er 22 kilo crystal meth, 54 kilo heroïne en 748 kilo marihuana in beslag genomen. Volgens officier van justitie Ernst Pols zijn er niet alleen méér drugsladingen onderschept, maar was ook het volume van de opgespoorde partijen vaak groter dan voorheen. Naast opsporingsmethodes als de inzet van speurhonden, innovatieve scan- en detectietechnologieën en algoritmes bij het scannen van zeecontainers, was EncroChat in 2020 van grote waarde bij de opsporing van drugscriminelen. Afgelopen jaar kraakte de politie de versleutelde chatdienst Encrochat, waarmee voornamelijk criminelen communiceerden. Ook opvallend: smokkelaars komen steeds met nieuwe methodes. Zo trof de douane onder andere een partij drugs aan in een container geladen met auto’s en werd drugs ontdekt in medische apparaten en containers met medicijnen.

Lees ook:

Zo ontmantelde de politie een berichtendienst voor criminelen

Terwijl duizenden criminelen met elkaar kletsten keek de Europese recherche mee. Donderdag kwam de politieoperatie in verschillende landen naar buiten.

OM eist 12 jaar cel tegen douanier voor invoer 1500 kilo cocaïne

Een container tjokvol mango’s werd door de douane gewantrouwd. Toch zou scanmedewerker Hassan O. de lading zonder extra check hebben doorgelaten. Verstopt tussen het fruit vond de politie naderhand kilo’s cocaïne.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden