null

Lik-op-stukbeleid

'Harde aanpak overlastgevende asielzoekers Harderwijk werkt'

De harde aanpak van overlastgevende asielzoekers in Harderwijk lijkt vruchten af te werpen. Volgens de Harderwijkse burgemeester Harm-Jan van Schaik is het aantal aangiftes en incidenten rond deze groep het laatste kwartaal van 2019 gehalveerd ten opzichte van de eerdere kwartalen in het afgelopen jaar.

Hij maakte de cijfers woensdag bekend tijdens een bezoek van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) aan de gemeente. "Dat laat zien dat we overlast aan kunnen pakken als we goed samenwerken", zei de staatssecretaris. "Maar we zijn er nog niet. Samen met onder meer de gemeente zetten we in op het verder terugdringen van de overlast de komende tijd. Want overlast is onacceptabel.”

Gemeente, politie, Openbaar Ministerie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werken intensief samen in een "lik-op-stukbeleid". Ze bespreken welke bewoners van het azc overlast geven en hoe daartegen op te treden. Van Schaik: "Het blijft belangrijk dat inwoners en ondernemers signalen van ongewenst gedrag doorgeven. Dan weten we wat er speelt en kunnen politie, OM en gemeente samen effectief werken aan oplossingen."

Lees ook:

Nederland heeft een van de strengste asielprocedures van Europa

Nederland is binnen Europa een van de strengste landen bij het toelaten van asielzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden