Demonstratie

Halsema nu zelf onder vuur na aangezwollen demonstratie

Burgemeester Femke Halsema na afloop van het overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten.  Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema na afloop van het overleg over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten.Beeld ANP

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is beschadigd door het uit de hand gelopen protest.

Ze dénkt niet aan aftreden, zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gisteren. Maar alleen al die uitspraak toont hoe moeilijk ze het heeft. Niet alleen op sociale media, maar ook vanuit haar eigen gemeenteraad en de Tweede Kamer is de kritiek hard. En niet alleen vanaf de rechterflank. Zelfs fractievoorzitter Jesse Klaver van haar eigen GroenLinks kraakte harde noten.

Halsema worden twee zaken verweten. Ze heeft niet alleen de opkomst van de demonstratie op de Dam compleet onderschat, zodat 5000 demonstranten in coronatijd hutjemutje stonden. Ze heeft ook geen enkele poging gedaan om de demonstranten op te roepen zich te verspreiden. Dat had gekund zonder escalerend politieoptreden, zeggen haar critici.

Het tweede verwijt is dat zij een actiebutton droeg met daarop het jaartal 1873, een verwijzing naar de afschaffing van de slavernij. Daarmee was Halsema geen neutrale burgemeester meer die ter plekke poolshoogte kwam nemen, maar deelnemer aan een demonstratie in coronatijd, zonder mondkapje en met onvoldoende afstand. De oppositie in de gemeenteraad heeft al aangekondigd volgende week een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen.

Grote kans op besmetting

Ook artsen hebben ‘met afgrijzen’ gekeken naar de demonstratie, zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. “Het ging om ongeveer 5000 mensen die langdurig dicht bij elkaar zijn, die uit het hele land komen, waarvan de meesten de omstanders niet direct kennen. De kans dat daar mensen tussen hebben gezeten die corona bij zich droegen, is zeer reëel. De kans dat ze dit overgedragen hebben aan één of tientallen, óók.” Kuipers riep de demonstranten op hun gezondheidssituatie in de gaten te houden en bij klachten zich te laten testen.

De Tweede Kamer heeft ook kritische vragen aan justitieminister Ferd Grapperhaus. Die toonde aanvankelijk begrip toen Halsema hem ’s middags belde dat ze niet ging optreden tegen de drukte op de Dam. Maar een paar uur later was die begripvolle toon van de minister compleet verdwenen. “Dit gaat alle perken te buiten”, zei hij aan het begin van de avond. Hij noemde het ‘pijnlijk’ voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden.

Een kritische Tweede Kamer snapt niet waarom Grapperhaus aanvankelijk begrip toonde voor Halsema en riep hem gisteren met spoed ter verantwoording. Waarom niet direct ingrijpen en zeggen: dit is onacceptabel? Grapperhaus wees bij bijna alle vragen van Kamerleden naar de Amsterdamse gemeenteraad. Hij ‘gaat er niet over’.

Lees ook:

Commentaar

Halsema liet de demonstratie terecht doorgaan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden