null

Vleesconsumptie

Half Nederland noemt zich flexitariër

Beeld Anita Huisman

Nederlanders lopen in Europa voorop in het voornemen om minder vlees te eten. In een onderzoek naar eetpatronen omschrijft 42 procent zichzelf als flexitariër, slechts 48 procent noemt zich nog een vleeseter.

Joost van Egmond

Over heel Europa zie je een brede trend naar meer interesse in vleesvervangers, concludeert het Smart Protein Project, dat werkt aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen, na opinie-onderzoek in tien Europese landen. Van alle ondervraagden zegt 46 procent het afgelopen jaar minder vlees te hebben gegeten. De meesten van hen verwachten dat komend jaar nog verder te verminderen. Ook zuivel is minder populair.

Plantaardige vleesvervangers zijn dan ook in opmars, al vertalen de flexitarische ambities zich niet één-op-één in de consumptie van vleesvervangers. Zo geeft 31 procent van de Nederlanders aan nu minstens een keer per week plantaardig vlees te eten. 59 procent noemt het waarschijnlijk tot extreem waarschijnlijk dat ze dit in de toekomst gaan proberen.

Het belangrijkste obstakel om meer plantaardige vleesvervangers te eten is de prijs, blijkt uit de rondvraag. “Onze goede intenties leiden niet automatisch tot ander eetgedrag”, zegt Veerle Vrindts van ProVeg Nederland, een van de partners in het onderzoek.

Vorige maand bleek uit de harde consumptiecijfers dat Nederlanders inderdaad minder vlees zijn gaan eten, maar op bescheiden schaal. Het vleesverbruik daalde vorig jaar met 1,9 kilo tot 75,9 kilo per hoofd van de bevolking.

Lees ook:

Harmen van Dijk besloot zich aan te sluiten bij de flexitariërs: ‘Al dat ge-Ottolenghi kan gaan vervelen’

Hoe ga je een beetje nuchter om met voedsel- en dieethypes? Een goed boek kan helpen. Redacteur Harmen van Dijk vond er één toen hij besloot aan te sluiten bij de groeiende rij flexitariërs, terwijl freelancer Robert Visscher een boek vond dat hem helpt met afvallen.

De flexitariër heeft aan betekenis ingeboet

Tegenwoordig ben ik flexitariër. Dat komt niet doordat ik mijn levensstijl heb aangepast, maar doordat het woord flexitariër een ruimere betekenis heeft gekregen, schrijft taalcolumnist Ton den Boon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden