Donorregistratie

Half miljoen mensen registreren keuze na nieuwe donorwet

De stijging van het aantal Nederlanders dat ja of nee zegt tegen doneren zet door. Driekwart van de nieuwe aanmelders kiest nee. 

Ruim 380.000 nee-zeggers hebben sinds februari 2018 hun keuze doorgegeven aan het Donorregister. Dat is ruim vier keer zoveel als het aantal nieuwe aanmeldingen van mensen die wel willen doneren: ruim 85.000. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Donorregister. Bekend was al dat vooral mensen die niet willen doneren zich de laatste tijd registreren.

Het aantal registraties stijgt fors sinds begin 2018 de Tweede Kamer een nieuwe donorwet aannam. In ruim anderhalf jaar hebben 508.000 Nederlanders hun keuze doorgegeven, zo maakte het ministerie van volksgezondheid maandag bekend. Dat is opvallend veel: de drie jaar ervoor kwamen er 280.000 inschrijvingen bij.

Inmiddels hebben 6,7 miljoen mensen hun keuze doorgegeven. Dat is 44 procent van de Nederlanders.

 Iedereen in principe automatisch geregistreerd

Dat vooral wie niet wil doneren zich meldt, hangt samen met de nieuwe wet. De wet, een initiatief van D66, treedt komende juli van kracht. Vanaf dat moment staat iedereen in principe automatisch geregistreerd als geen bezwaar hebbend tegen donatie, tenzij een andere keuze wordt doorgegeven. Het nieuwe systeem moet leiden tot een grotere beschikbaarheid van gedoneerde organen.

Het ministerie van volksgezondheid is nog niet tevreden met het aantal registraties. Het wil tot 1 juli 2020 zoveel mogelijk mensen bewegen een keuze te maken. Deze week is door het ministerie uitgeroepen tot week van het Donorregister. In heel Nederland gaan voorlichtingsteams in roze T-shirts de straat op. Ook zijn er activiteiten in zo’n zeventig ziekenhuizen en is er een campagne te zien op radio en tv en op de weg.

Van de mensen in het Donorregister zegt 56 procent ja tegen orgaandonatie en 32 procent kiest nee. In 2016 koos nog maar 27 procent nee. Wie zich registreert, kan de keuze ook aan nabestaanden laten. Daarvoor kiest 11 procent.

Brabanders kiezen volgens het ministerie het vaakst voor orgaandonatie: 60 procent. Inwoners van Flevoland doen dat het minst, met 38 procent. Vrouwen geven vaker een keuze door dan mannen (45 tegen 39 procent) en ze kiezen iets vaker ja.

Lees ook:

Met het aantal donorregistraties stijgt ook het aandeel neezeggers

Het aantal Nederlanders dat zich registreert in het donorregister stijgt. Onder de nieuwe registraties zijn relatief veel Nederlanders die niet willen dat hun organen na hun dood worden gebruikt

Donorwet aangenomen: wat moet de burger nu doen?

Wat zijn de praktische consequenties van de nieuwe donorwet voor de burger? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden