null

Utrecht

Hakenkruizen op synagogen en moskee in Utrecht

Drie Utrechtse gebedshuizen zijn in de nacht van zaterdag op zondag beklad met hakenkruizen. Op de Ulumoskee zijn met zilvergrijze verf hakenkruizen geschilderd, en een onduidelijk jaartal: 1830 of 1930. Met dezelfde verf was de liberale synagoge aan de Nieuwegracht beklad. Op de oude synagoge aan de Springweg waren behalve hakenkruizen ook racistische leuzen aangebracht.

Bestuurders van de gebedshuizen zeggen in een gezamenlijke verklaring ‘met groot verdriet en afschuw’ kennis te hebben genomen van de bekladding. Uit het gebeurde blijkt ‘dat sommigen in onze samenleving menen dat Joden en moslims geen plek in dit land hebben’. Tegen die gedachte verzetten deze gemeenschappen zich.

De politie heeft een 44-jarige man aangehouden als vermoedelijke dader. Het gaat om een persoon die eerder bij de Ulumoskee bedreigende taal heeft uitgeslagen, vertelt voorzitter Yücel Aydemir. “Hij had een opgeblazen ballon in zijn hand, die hij liet ontploffen. Hij zei: ‘Jullie moslims hebben christenen doodgemaakt, nu ga ik jullie ook kapotmaken’.”

Voor de Joodse gebouwen zijn de hakenkruizen niet nieuw. Volgens ­Rachel Levy, bestuurslid van de ­Nederlands-Israëlietische Gemeente Utrecht, komt een bekladding als deze eens in de zoveel jaar voor.

Het komt in Nederland vaker voor dat moskeeën met hakenkruizen worden beklad, maar bij de Ulumoskee was dit nog niet eerder gebeurd. Wel heeft de moskee twee jaar geleden aangifte gedaan van discriminatie tegen de lokale PVV-lijsttrekker Henk van Deún, die op de radio zei dat hij liever had dat ‘de moskee afbrandt, bij wijze van spreken’. Van Deún werd er niet om vervolgd.

“Je ziet altijd een opleving van dit soort bekladdingen in een tijd van verhoogde spanningen in de samenleving”, zegt Levy. “Dat merken wij als Joden, moslims zullen hetzelfde zeggen.” In hun gezamenlijke verklaring roepen de bestuurders minister Grapperhaus van veiligheid en justitie op rondom gebedshuizen extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Grapperhaus zei zondag dat begin volgend jaar een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding aan de slag gaat om de discriminatie, bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap tegen te gaan.

Lees ook:

Een keppel dragen, kan dat onbezorgd in Nederland?

Een keppel maakt je in een oogopslag herkenbaar als jood. En dus kwetsbaarder voor antisemitisme. Vier joodse Nederlanders vertellen hoe het is om er een te dragen.

Moslim of geen moslim: iedereen kan te maken krijgen met islamofobie

Of je nu een hoofddoek draagt of slechts een beetje een mediterraans uiterlijk hebt, in beide gevallen kun je te maken krijgen met islamofobie. Wat doet het met degenen die het meemaakten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden