null

Aanval

Hackers slaan toe bij ziekenhuis ­en gemeente

Redactie

De vraag was niet of, maar waar de aanvallen op computersystemen zouden plaatshebben. Het werden Zutphen en Leeuwarden.

Een hacker, mogelijk waren het meer mensen, probeerde woensdag in te breken in het digitale domein van het Medisch Centrum Leeuwarden (LMC). Daarin is de hacker ten dele geslaagd, bevestigt een woordvoerder van het LMC. De hacker wist voorbij de voordeur te komen maar werd volgens het ziekenhuis gestopt voordat hij in een diepere ICT-laag kon komen waar bijvoorbeeld patiëntgegevens worden bewaard.

Uitgebreid onderzoek moet uitwijzen wat de indringers precies hebben gevonden, wie ze waren en wat hun motief was. Als dat al te herleiden is.

Afgelopen maandag had het Nationaal Cyber Security Centrum het waarschuwingsniveau al verhoogd tot de hoogste categorie. Ook beveligingsexperts waarschuwden voor aanvallen op zogeheten Citrix-servers. Organisaties gebruiken Citrix-software onder meer om op afstand in te kunnen loggen zodat personeel vanuit huis kan werken. Maar voor hackers biedt de kwetsbare Citrix-software de kans om een sessie van iemand over te nemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gegevens stelen. Toen het ziekenhuis in Leeuwarden merkte dat er iemand aan de voordeur morrelde, sloot het alle verbindingen met de buitenwereld af om de indringers buiten te houden.

Tot morgenochtend houdt het ziekenhuis het systeem afgesloten van de buitenwereld. Patiënten kunnen tot die tijd hun patiëntendossier thuis niet openen. Wel kunnen ze de poli bellen voor informatie. Volgens de woordvoerder van het LMC heeft de zorg voor patiënten niet onder de aanval geleden.

Bij de gemeente Zutphen was al eerder een inbraakpoging gepleegd. Deze werd dinsdag pas ontdekt en lijkt vooralsnog niet te zijn gelukt.

Lees ook:

Honderden servers in Nederland kwetsbaar voor hackers

Computerservers in onder meer de zorg blijken open te staan voor hackers. ‘Het is wachten tot de eerste slachtoffers vallen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden