Onderzoek

Haast en frictie hinderen anti-terreurafdeling van de politie

null Beeld

De politieafdeling die is opgericht om terrorisme, extremisme en radicalisering te bestrijden, is door problemen niet goed in staat om haar werk te doen, concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek.

Redactie Trouw

Het zogeheten CTER-cluster (contraterrorisme, extremisme en radicalisering) slaagt er wel in om verdachten op te sporen als er een concrete dreiging bekend is, maar het lukt onvoldoende om bijvoorbeeld onbekende bewegingen en netwerken in beeld te krijgen.

Het cluster van de Landelijke Eenheid werd in 2017 opgericht na aanslagen in Parijs en België. Dat gebeurde volgens inspecteur-generaal Henk Korvinus ‘onder grote (politieke) druk om aan mogelijke terrorismedreigingen het hoofd te bieden’. “Bij aanvang was geen duidelijke visie hoe de samenwerking binnen het cluster vorm moest krijgen.”

Doordat het niet lukte om het eens te worden over de precieze werkwijze en prioriteiten, werkt het cluster minder goed dan zou moeten. Het CTER-cluster worstelt vooral met het ontdekken van mensen en organisaties in een stadium voordat ze aanslagen voorbereiden, concludeert de inspectie. Dat is echter wel een van de doelstellingen van het cluster. Hierdoor ontstaan spanningen. “In sommige teams ervaren mensen een onveilige werkomgeving”, schrijft de inspectie. Zo blijken medewerkers van de Dienst Landelijke Recherche te vinden dat de medewerkers van de twee andere diensten waarmee zij het cluster vormen ‘ondersteunend moeten zijn aan hen’.

Cultuuromslag nodig

Er gaan al langer verhalen over een slechte werksfeer binnen het cluster. De politiebond ACP liet daarom weten een voorstander te zijn van een grondig onderzoek. De Inspectie Justitie en Veiligheid denkt dat het tijd zal kosten om de zaken op orde te krijgen omdat er een cultuuromslag nodig is. De inspectie zegt er ook bij dat er beter nagedacht zou moeten worden over de werkwijze van dit soort samenwerkingsverbanden, zowel voor bestaande teams als in de toekomst.

De Inspectie Justitie en Veiligheid opende drie grote onderzoeken naar de Landelijke Eenheid van de politie, naar aanleiding van signalen over ongewenst gedrag, een ‘verkeerde stijl van leiderschap’ en onprofessioneel handelen bij enkele onderdelen. Begin dit jaar verscheen een rapport over het slechte functioneren van de Dienst Landelijke Informatieorganisatie, die agenten en rechercheurs van informatie moet voorzien. Een onderzoek naar de Dienst Specialistische Operaties wordt later deze maand afgerond. Die dienst werkt onder meer aan telefoontaps, getuigenbescherming en speurhonden.

Lees ook:

Politie en forensische zorg kunnen werk niet goed doen

De politie, de forensische zorg en jeugdzorg hebben zoveel problemen om hun werk goed te doen, dat de veiligheid van de samenleving gevaar kan lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden