Stadsdichter

Haarlem trekt toch handen af van in opspraak geraakte stadsdichter

De gemeente Haarlem vindt dat Insayno een tweede kans verdient.Beeld ANP

De gemeente Haarlem hield aanvankelijk vast aan de keuze voor rapper Insayno als nieuwe stadsdichter. Maar aanzwellende kritiek maakte alsnog een voortijdig eind aan zijn aanstelling.

De gemeente Haarlem verkoos afgelopen woensdag rapper Insayno tot nieuwe stadsdichter. Geen voor de hand liggende keuze: de artiest vergeleek in een van zijn rapnummers de Holocaust met het slavernijverleden.

De 33-jarige dichter en rapper, echte naam Darryl Danchelo Osenga, zei donderdag tegen NH Nieuws niet de intentie hebben gehad iemand te willen kwetsen met zijn teksten: “Ik wilde een discussie openen over welke onderwerpen wel en niet worden belicht op school. Op mijn school heb ik nooit les gehad over de geschiedenis van de slavernij. Terwijl de Tweede Wereldoorlog breed werd uitgemeten.”

De controverse draaide om het nummer ‘Zwarte Bladzijde’ uit 2012. Daarin rapt Osenga, die Curaçaose wortels heeft, onder meer: De Holocaust is slechts een cover-up voor domme schapen / De behandeling van de concentratiekampen is slechts een lachertje vergeleken bij onze slavenhandel.

Daarna: Mensen vergassen, dat is ook zielig / Maar je moet je voor de grap eens verdiepen in marteltechnieken.

Bagatelliseren

Het Cidi, dat opkomt voor de rechten van het Joodse volk, was niet te spreken over de teksten van de nieuwe Haarlemse stadsdichter en de excuses die volgden: “Hij bagatelliseert de Holocaust en doet mee aan slachtoffer-rivaliteit. Daar heeft hij niet ondubbelzinnig afstand van genomen. Hij vraagt aandacht voor tot slaaf gemaakten, maar doet dat door onze herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust met voeten te treden.”

De controverse rond zijn rapteksten is niet het enige dat aan Osenga kleeft. In 2013 belaagde hij verslaggever Tom Staal van omroep PowNed tijdens een bijeenkomst over Zwarte Piet. En in 2016 werd hij veroordeeld voor opruiing in de Haagse Schilderswijk na de dood van Mitch Henriquez. Tegen het Haarlems Dagblad zei de rapper eerder enorm geschrokken te zijn van zijn veroordeling: “Maar die tijd ligt achter mij.”

De lokale VVD-fractie was verontwaardigd. Fractievoorzitter Wouter Rutten: “Wij zijn van mening dat iemand die zo over Holocaustslachtoffers spreekt, Haarlem niet kan vertegenwoordigen. We hebben het college gevraagd of zij de teksten kenden en waarom ervoor gekozen is deze man te benoemen.” Rutten vindt ook dat Osenga zijn excuses moet aanbieden aan de slachtoffers van de Jodenvervolging en hun nabestaanden.

De gemeente bleef bij de aanzwellende kritiek aanvankelijk achter de keuze voor Osenga staan. In een eerste verklaring zei de gemeente ‘iedere bagatellisering van de Holocaust onaanvaardbaar’ te vinden, maar de rapper een tweede kans te gunnen.

Maar vrijdagavond maakte de gemeente bekend alsnog afscheid te nemen van de omstreden stadsdichter. Aanleiding waren nieuw opgedoken berichten op sociale media van zijn hand, die tijdens de gesprekken met de kandidaat-stadsdichter niet bekend waren. “De discussie rond zijn persoon en zijn standpunten maken een geloofwaardige invulling van het stadsdichterschap onmogelijk”, aldus de verklaring. Het Haarlemse college neemt het zichzelf kwalijk dat het geen grondiger onderzoek heeft gedaan naar opvattingen en uitlatingen van Osenga. “Dat had deze gang van zaken kunnen voorkomen.”

Lees ook:

Cidi: Clubs moeten het groeiend antisemitisme aanpakken met repressieve maatregelen

Recent bij Ajax-PSV was het weer raak. Voetbalclubs moeten meer gaan doen om antisemitisme tegen te gaan, zegt het Cidi, dat een forse stijging van aantal incidenten ziet.

Meer meldingen van Jodenhaat

Het Cidi ziet steeds meer online-antisemitisme, scheldpartijen en spreekkoren bij voetbalwedstrijden. De politie neemt meldingen volgens het Cidi niet altijd serieus.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden