Den Haag

Haagse prostituees verhuizen voorlopig niet

In de Doubletstraat, Den Haag.  Beeld ANP
In de Doubletstraat, Den Haag.Beeld ANP

De rosse buurten in Den Haag blijven voorlopig bestaan zoals ze zijn.

Redactie Trouw

Het stadsbestuur wilde honderden prostituees laten verhuizen naar een nieuwe werkplek, net buiten station Den Haag Centraal, maar de gemeenteraad ziet dat niet zitten. Daarom heeft de gemeente de plannen ingetrokken. “Verplaatsing is geen optie, het draagvlak ontbreekt”, zei wethouder Anne Mulder (VVD) woensdagavond.

Den Haag heeft nu twee buurten met raambordelen. Dit zijn de Geleenstraat en de Hunsestraat in de buurt van station Den Haag HS en een eindje verderop de Doubletstraat.

Verkassen

De gemeente kondigde de verhuizing vorig jaar aan. De prostituees zouden moeten verkassen naar de zogenoemde Sporendriehoek. Dat is waar de spoorlijn Den Haag-Utrecht kruist met de spoorlijn Leiden-Rotterdam. Het ligt tussen de stations Den Haag Centraal en Den Haag HS en bij de nieuwe wijk Binckhorst. Daar had een nieuw erotisch complex voor de vrouwen gebouwd moeten worden. Volgens de gemeente zou het daar beter mogelijk zijn om mensenhandel tegen te gaan en zouden de sekswerkers een veiligere en hygiënischer werkplek krijgen. Bovendien zou de verhuizing beter zijn voor de leefbaarheid in de buurten waar de bordelen nu zitten.

Het terrein waar de prostitutiezone had moeten komen, is eigendom van de NS. Die zou het voor 25 jaar in erfpacht uitgeven aan de gemeente. Dat betekent dat de NS over 25 jaar de grond zou kunnen opeisen, het complex misschien gesloopt zou moeten worden en de prostituees weer zouden moeten verhuizen. Bovendien zijn de meeste partijen bang dat er gemeenschapsgeld in het project zou moeten worden gestoken.

Lees ook:

Met een nieuw sekscentrum wil Den Haag een einde maken aan alle misstanden

Prostitutie alleen maar gedogen volstaat niet langer, vinden twee Haagse wethouders.

De verbeten strijd tegen de ‘goedkoopste prostitutiestraat’ van Nederland

Dat de prostitutiestraat Doubletstraat al jaren een rotte kies in een woonwijk is, betwist niemand in Den Haag. Hongaarse mensenhandelaars kregen vrijdag gevangenisstraffen voor mensenhandel en uitbuiting in die straat. Buurtbewoonster Saskia Tannemaat maant tot actie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden