ReportagePrinsjesdag

Haagse kermisgangers over Prinsjesdag: Het gaat niet alleen om geld

Wat vinden Haagse kermisgangers van de Troonrede? Fsharlon Jansen en Nasiya Ferrel vinden dat het loon van zorgpersoneel structureel moet worden verhoogd. Beeld Inge van Mill
Wat vinden Haagse kermisgangers van de Troonrede? Fsharlon Jansen en Nasiya Ferrel vinden dat het loon van zorgpersoneel structureel moet worden verhoogd.Beeld Inge van Mill

Op een warme Prinsjesdag trekt de Haagse kermis op het Malieveld nog aardig wat volk. Waar moet het kabinet volgens hen in investeren?

Maud Sintenie

Om de vijf minuten schalt ‘Anderhalf meter, anderhalf. Ik zeg anderhalf meter, kom niet in mijn aura bitch’ – het refrein van een rapnummer van Ali B en Judeska – over het kermisterrein. “Dat draaien we continu, om de mensen er toch op te blijven attenderen”, zegt Sebastiaan Vonk (28), organisator van de kermis op het Malieveld in Den Haag. Hij veegt het zweet van zijn voorhoofd en geeft toe: hij zou vandaag liever aan de Scheveningse kust vertoeven. “Maar aan de andere kant: ik heb zes maanden thuis gezeten. Dus het is fijn dat ik weer aan het werk kan.”

Vonk hoopt dat er een opstartfonds voor kermisexploitanten komt, zodat ze tegen een renteloos tarief geld kunnen lenen van de overheid. “Maar goed, het gaat niet alleen om geld. Meer nadenken over oplossingen en vaker een helpende hand bieden: dat vind ik belangrijker.”

Hij doelt op gemeenten die volgens hem moeilijk doen over het organiseren van kermissen met de nieuwe regels. “We schikken ons naar de noodverordeningen, bedenken nieuwe plannen en dienen alles op tijd in. Maar als een gemeente om vijf voor twaalf de spelregels weer verandert, dan werkt het niet.”

Sebastiaan Vonk, de organisator van de kermis in Den Haag, pleit voor een opstartfonds voor kermisexploitanten.  Beeld Inge van Mill
Sebastiaan Vonk, de organisator van de kermis in Den Haag, pleit voor een opstartfonds voor kermisexploitanten.Beeld Inge van Mill

Burgemeester Jan van Zanen heeft volgens hem wel lef getoond met zijn besluit om de Haagse kermis toch door te laten gaan. “Daar ben ik heel blij mee. Maar ik ben wel bang dat dit voor sommige ondernemers de eerste en ook meteen de laatste kermis van het jaar zal zijn.”

Het gepensioneerde echtpaar Teade en Ella Grondsma (64 en 63) maakt zich een stuk minder zorgen. Ze zijn net terug van een vakantie naar de Canarische Eilanden en lopen een rondje over de kermis om een portie poffertjes te scoren. “Normaal gaan we wel even kijken bij Prinsjesdag, nu is er natuurlijk weinig aan”, zegt Teade Grondsma. “Maar de kermis is ook leuk. En nu er attracties op het Malieveld staan kan er hier ook niet geprotesteerd worden, dus dat is mooi.”

Het Haagse stel is niet bang geweest tijdens de intelligente lockdown en maakt zich nog steeds niet druk: wat hen betreft mogen de coronamaatregelen nu wel over boord. Ella Grondsma: “Je merkt dat mensen creatieve oplossingen bedenken. Er wordt nu vanuit huis gewerkt. Nee, de maatregelen zijn niet meer nodig. Het lost zichzelf op. Wij zien het niet zo sober in.” Meer geld naar de zorg of het klimaat lijkt ze dan ook overbodig. “Nee hoor, ik zou liever zien dat er meer geld gaat naar de in de politie. Meer agenten op straat.”

Waarom zoveel geld naar de KLM?

Sofyan Faress (20), student en horeca-ondernemer, is het wel met GroenLinks-leider Jesse Klaver eens: het kabinet zou meer moeten investeren in de strijd tegen klimaatverandering. “We halen meer bomen weg dan dat we ze planten. Het gaat over onze toekomst, die staat op het spel.”

Fsharlon Jansen (49) en Nasiya Ferrel (35) zijn met hun twee dochters een dagje uit. Ze knikken vol overtuiging op de vraag of het loon van zorgpersoneel structureel moet worden verhoogd. Ferrel: “Ik studeer zelf verpleegkunde en loop stage in de ouderenzorg. Er is amper tijd voor de mensen door de hoge werkdruk. Dat gaat me aan het hart.” Ze vreest ook dat ze haar opleiding misschien niet kan afmaken, omdat corona het stagelopen erg moeilijk maakt.

Volgens Jansen wordt er veel te veel geld in de KLM gepompt. “Volgens mij stoten die vliegtuigen veel meer uit dan alle boeren bij elkaar. Dus ik vraag me echt af waarom daar zoveel geld naartoe gaat.”

Lees ook:

Afkicken van een Prinsjesdagverslaving: ‘Ik doe mijn oranjekostuum dit jaar niet aan’

Ieder jaar is Prinsjesdag een hoogtepunt voor deze Oranjefan en regelingsofficier. Hoe komen ze vandaag de dag door?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden