Vertrek

Haagse burgemeester Krikke stapt op na vreugdevuurdebacle

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nog vóór de gemeenteraad een bak kritiek over Pauline Krikke heen kon kieperen in een debat over het vreugdevuurdebacle, vertrok de burgemeester van de Hofstad zelf. Dat kondigde ze zondagavond aan op een opmerkelijke manier: ze plaatste een filmpje op haar Instagramaccount.

Rianne Oosterom

Ze richt zich daarin tot de inwoners van Den Haag. “Het valt mij zwaar, maar ik wil het jullie eerst vertellen”, zegt ze met gebroken stem, waarna ze haar vertrek aankondigt. “Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest.”

Vorige week kwam Krikke onder vuur te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de vonkenregen tijdens Nieuwjaarsnacht in Scheveningen. De gemeente liet de bouw van de vreugdevuren - een jaarlijkse traditie - op z’n beloop om ‘de lieve vrede’ te bewaren, aldus de Raad.

Daardoor werd de brandstapel hoger dan afgesproken, wat resulteerde in een gevaarlijke regen van vuur, een bijna-ramp - er vielen geen doden. Komende donderdag zou Krikke over het rapport praten met de gemeenteraad. Dat debat zei ze in deze krant met ‘open vizier’ tegemoet te treden: “Dat betekent: ja, ik heb er vertrouwen in.”

Van dat vertrouwen is weinig meer over, want nu laat ze in haar verklaring weten dat in plaats van een open vizier te hanteren, ‘het beter is die figuurlijke helm af te zetten’.

Het was een bewogen week voor het college in Den Haag. Niet alleen door het rapport over de vreugdevuren, maar ook omdat bekend werd dat het Openbaar Ministerie twee wethouders van Groep De Mos, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, verdenkt van het tegen betaling regelen van vergunningen. De coalitie klapte als gevolg hiervan woensdag uiteen.

Al die commotie heeft de verhoudingen in de stad op scherp gezet, zegt Krikke in haar toelichting op Instagram. Het debat over haar toekomst zit nu het debat over de toekomst van Den Haag in de weg, stelt ze. “Ik kan dan ook niet anders dan hetzelfde doen als wat ik van mijn wethouders heb gevraagd”, zegt ze.

Zondagavond werd in een haastig belegde collegevergadering besloten dat Wethouder Boudewijn Revis (VVD) tijdelijk de taken van Krikke overneemt. Normaal gesproken neemt de eerste locoburgemeester de taken van de burgemeester over, maar dat is in dit geval Richard de Mos, die door het corruptie-onderzoek zijn taken vorige week al neerlegde. Revis is tweede locoburgemeester en wethouder van Stadsontwikkeling, wonen en Scheveningen.

Eerder onder vuur

Pauline Krikke lag al vaker onder vuur, ook vlak na de vonkenregen. Ze wilde het Instituut Fysieke Veiligheid onderzoek laten doen naar de toedracht, maar bij die organisatie zat ze zelf in het bestuur. Pas onder zware druk van de raad benaderde ze de onafhankelijke OVV.

Ook vorig jaar kreeg ze een golf met kritiek over zich heen, nadat ze de dader van een steekpartij op Bevrijdingsdag, een ‘verwarde man’ noemde. Later bleek dat de politie al onderzoek had gedaan naar mogelijke terreurplannen. Ze kreeg een motie van wantrouwen om haar oren, die niet genoeg steun kreeg van de gemeenteraad.

De raad reageerde vanavond mild op haar vertrek. D66 noemde het ‘begrijpelijk’ gelet op het kritische rapport, en de Partij van de Eenheid sprak over ‘een persoonlijk drama dat je niemand gunt.’ De PvdA liet weten dat de stad ‘Pauline gaat missen’ omdat ze is uitgegroeid ‘tot een geliefde burgemeester’.

Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag / Groep de Mos sprak van een logische stap. “Goed dat ze gehoor geeft aan onze oproep om te vertrekken. We bedanken haar voor haar inzet de afgelopen jaren.” Volgens hem is er nu snel een interim burgemeester nodig met een breed draagvlak onder alle inwoners.

Arjen Kapteijns, fractievoorzitter van GroenLinks spreekt van een ‘moedig maar onvermijdelijk besluit’. “Ondanks haar betrokkenheid en inzet voor onze stad is er te veel fout gegaan bij de afgelopen jaarwisseling om nu nog voldoende gezag te hebben.”

Minderheidscoalitie

Krikke was 2,5 jaar burgemeester van Den Haag. Ze leidde ruim een jaar lang een opmerkelijke coalitie van Hart voor Den Haag/Groep De Mos, VVD, D66 en GroenLinks. De VVD-burgemeester was eerder wethouder in Amsterdam, burgemeester van Arnhem en algemeen directeur van het Scheepvaartmuseum. Ook was ze Eerste Kamerlid.

Den Haag blijft na een chaosweek achter met een minderheidscoalitie en zonder burgemeester die de stad door een corruptieschandaal kan loodsen, of lintjes door kan knippen. Wie de komende tijd waarnemend burgemeester wordt, is volgende week onderwerp van gesprek op het Provinciehuis.

Lees ook:

Haagse burgemeester: Van het risico op een vonkenregen wist ik niet af

Hoewel Pauline Krikke wist dat de vreugdevuren met Oud & Nieuw te hoog waren, greep ze niet in. Trouw interviewde haar direct nadat het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid verscheen. “In de nacht hebben bouwers uit Duindorp extra pallets aangevoerd. Ik heb toen de afweging gemaakt dat het niet proportioneel was om daar met de ME op af te gaan. Het is donker, het is nat, er is zand waar je doorheen moet.”

Met Oudjaar liggen bijna alle burgemeesters onder vuur

In de rumoerige dagen voor Oudjaar koos Den Haag voor de lieve vrede, waardoor de bouwers van de brandstapel hun gang kunnen gaan. Burgemeester Krikke belooft de afgelopen week beterschap. Kan ze door, of moet ze stoppen, was toen al de vraag.

Vreugdevuren nog maar tien meter hoog? ‘Dan breekt de pleuris uit’

Den Haag legt op de vreugdevuren op het strand aan banden. Een klap in het gezicht van veel Duindorpers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden